Financial Times: Borgerlønnens tid kan endelig ha kommet
Det er med bakgrunn i den nye boken fra Andy Stern, Raising The Floor, at innovasjonsredaktøren i Financial Times løfter den gamle debatten om borgerlønn. Stern har bakgrunn som fagforeningsleder og argumenterer i boken for at vestens velferdsstaten ikke vil være i stand til å stå imot presset som digitaliseringen yter på arbeidslivet.
Det var ikke vanskelig i finne eksempler for å illustrere poenget hans. Da Stern hadde intervjuet noen til boken og ønsket at noen andre transkriberte intervjuet, lastet han opp et anbud på en nettside og fikk en bråte med svar. Mens amerkanske frilansere var villige til å utføre oppdraget til mellom 12,50 og 25 dollar per time, var det andre fra fattigere land som ville gjøre jobben for 2,5 dollar timen. Teknologien åpner for en harmonisering av lønnsnivå for denne typen oppgaver, og det betyr at lønnsnivået skal ned. I hvert fall når roboter gjør det enda billigere.
Stern føyer seg med sin bok inn i rekken av synsere som peker på at borgerlønn kan være en løsning i en verden uten jobber. Han mener USA heller burde gi alle innbyggere 1000 dollar i måneden enn de 1000 milliarder dollarene de årlig bruker på få bukt med fattigdom.
– Vi bygde en hel verden basert på jobben som konsept, og det konseptet fungerer ikke lenger, skriver han i boken.
Rekken av steder og land som har eksperimentert med borgerlønn vokser for tiden. Finland, Canada og Sveits er kjente eksempler. Mange er inspirert av Alaska som har spredd inntekten fra oljeindustrien likt på alle innbyggerne med det resultat at ulikheten er den laveste i USA, og fattigdom er det mindre av enn i noen av de andre statene.
I Storbritannia har RSA - Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce - nylig sett på hva borgerlønn vil koste der i gården. Gitt en rekke forutsetninger om størrelsen på utbetalingen (om lag 44.582 norske kroner per måned!), og andre tiltak som sørger for at fordelingen blir noenlunde grei, vil en slik borgerlønn koste rundt 1 prosent av bnp. Samtidig vil et slikt tiltak medføre en rekke positive ting for samfunnet, heter det i rapporten.