Fem år siden i dag: Lege måtte betale dyrt for USAs drap på bin Laden
Shakeel Afridi ble hyllet som en helt i USA etter at han hjalp amerikansk etterretning med å finne Osama bin Laden i Pakistan.
Afridi var sentral i det falske vaksinasjonsprogrammet CIA startet i området der de hadde mistanke om at bin Laden skjulte seg.
Flere av al-Qaida-lederens familiemedlemmer ble tilsynelatende vaksinert, men i virkeligheten sørget Afridi for å ta DNA-prøver av dem. Disse ble sammenholdt med prøver CIA hadde fra før, og resultatet etterlot ingen tvil om hvem som holdt til i det godt bevoktede huset i Abbottabad.
Natt til 2. mai 2011 slo amerikanske spesialstyrker til og skjøt og drepte mannen USA hadde jaktet på i ti år.
Mareritt
For Afridi ble drapet på al-Qaida-lederen begynnelsen på et mareritt. Pakistanske myndigheter var rasende på USA etter kommandoaksjonen og lot sin vrede gå ut over legen.
Afridi fikk sparken som sjefkirurg ved Jamrud-sykehuset og ble pågrepet og anklaget for landsforræderi.
Legen ble først dømt til 33 års fengsel, ikke for å ha bistått CIA, men for å ha hjulpet den militante gruppen Lashkar-e-Islam. De nekter rett nok for å ha hatt noe med ham å gjøre og har sverget på å drepe ham fordi han samarbeidet med CIA.
Landssvikdommen ble senere forkastet, men myndighetene tok da ut drapstiltale i forbindelse med at en av Afridis pasienter døde for mange år siden.
Fem år etter drapet på Osama bin Laden, sitter legen derfor fortsatt bak murene.
Kuttet bistand
USA har protestert mot Pakistans behandling av Afridi og har markert sin misnøye ved å kutte bistanden til landet med 33 millioner dollar, 1 million for hvert av årene legen opprinnelig ble dømt til.
Legen, som skal være 53 år gammel, soner i isolat i et fengsel i Peshawar og får bare besøk av familien annenhver måned.
Den første forsvareren hans ble skutt og drept på åpen gate, og den nåværende forsvareren, Qamar Nadeem, har ikke fått møte klienten sin de siste to årene. Noen ankesak har de heller ikke fått fremme.
Pakistan har redusert fengselsstraffen fra 33 til 23 år, men ifølge Nadeem håper Afridi fortsatt at USA vil komme ham til unnsetning og sørge for at han blir løslatt.
– Men hittil har USA vist liten støtte, konstaterer Nadeem.