Illustrasjonsfoto. Den europeiske sentralbanken.

Foto

NTB scanpix

Europeisk bankindustri på bedringens vei?

Publisert: 19. juli 2016 kl 11.44
Oppdatert: 20. juli 2016 kl 08.25

Det viser resultatene av den seneste, kvartalvise utlånsundersøkelsen i eurosonen, gjennomført av den Europeiske sentralbanken (ECB).

Undersøkelsen varte fra 14. juni til 29. juni, og resultatene er derfor spesielt interessante fordi de til en viss grad kan gi innblikk i hvordan stemningen i banksektoren har blitt påvirket av britenes avgjørelse om å melde seg ut av EU.

– Det er mulig at trenden med stadig lavere kredittstandarder ovenfor selskaper har bremset ytterligere opp eller stoppet på grunn av innstramninger i enkelte deler av finansmarkedet og spesielt nedgangen i bankenes aksjekurser, skrev analytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, i tirsdagens morgenrapport.

Resultatene viser derimot at blant annet økt konkurranse har ført til at flere banker i Europa letter på sine kredittstandarder, i høyere tempo enn tidligere, og dermed gjør det lettere for både selskaper og husholdninger i EU å ta opp lån. Etterspørselen etter kreditt og lån er også stabil, viser undersøkelsen.

Dette vil på sikt bidra til positiv utvikling i europeisk økonomi, og underbygger forventningene om at ECB ikke gjør endringer i den pengepolitikken ved neste møte, 21. juli, skriver den finske Nordea-økonomen Tuuli Koivu i sin analyse av resultatene.

Hun legger spesielt vekt på at kredittkravene senkes i høyere tempo enn tidligere, og at dette skjer på tvers av de største landene i eurosonen (foruten Italia, hvor banksektoren er i krise).

Et unntak er tyskland, der ny lovgivning har gjort seg gjeldende, og strammer inn på kravene som stilles lånetaker.

Saken fortsetter under annonsen

ECB ga ingen indikasjoner på hvorvidt resultatene var mest representative for situasjonen før eller etter den britiske folkeavstemningen om fortsatt EU-medlemskap. Det som kan gi en bedre indikasjon på hvorvidt banksektoren er forberedt på potensielle vanskeligheter, er resultatene av en stresstest utført blatn 70 prosent av bankene i EU, hvor de er stilt overfor fire risikoscenarioer. Resultatene av testen blir publisert 29. juli.