EU vil ha strengere kontroll over datadeling med USA

Publisert: 19. januar 2016 kl 09.24
Oppdatert: 19. januar 2016 kl 09.24
EU og USA er ennå ikke i mål med dette arbeidet, men jobber iherdig med å enes om en ny avtale. USAs handelsminister Penny Pritzker skal torsdag møte EUs visepresident Andrus Ansip på sidelinjen av møtet i Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos i Sveits. Det opplyser EUs justiskommissær Vera Jourova.

EU-kommisjonen ønsker et mer gjennomsiktig system som begrenser amerikansk etterretnings muligheter til å innhente personopplysninger, sier Jourova. Så langt har de amerikanske forhandlerne ikke ønsket å gå med på EUs forslag om å gjøre det obligatorisk for selskaper å oppgi antall forespørsler fra amerikanske myndigheter om innsyn i personopplysningene.

Det var i oktober i fjor at EU-domstolen skrotet den såkalte trygg havn-avtalen. Avtalen skulle sikre at selskaper utvekslet personlig informasjon fra nettbruk i tråd med EUs personvernregler. Men domstolen mente avtalen, som ble innført i 2000, ikke sikret europeiske persondata godt nok når de ble sendt til USA.

Avtalen ble brukt av 4.000 selskaper i løpet av de 15 årene, men EU uttrykte bekymring fordi avtalen ble ansett som sårbar ved at amerikansk etterretning enkelt kunne få tilgang på opplysningene uten rettslig kjennelse fra gang til gang. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen