Foto

Dreamstime.

EU vil bruke 23 milliarder euro på «Industri 4.0»

Publisert: 6. april 2016 kl 10.51
Oppdatert: 6. april 2016 kl 10.51

Euractiv.com skriver at EU-kommisjonen i dag vil legge fram en handlingsplan for hvordan EU skal møte utviklingen i «Industri 4.0». I handlingsplanen vil EU vil gå inn med fem milliarder euro over fem år, og det er forventet at europeisk industri vil gå inn med 18 milliarder euro over samme periode, skriver EU/EØS-nytt i sitt nyhetsbrev.

I tillegg til den økonomiske siden, vil handlingsplanen inneholde tre andre kunngjøringer:

Et tverrfaglig dokument som presenterer planen, en kunngjøring om standardisering og en om såkalt cloud computing.

Planen vil ifølge EU/EØS-nytt også inneholde to arbeidsdokumenter som ser på utfordringer og muligheter innen «high performance computing» og «Tingenes Internett».

Nye lover

Handlingsplanen vil ha særlig fokus på samarbeid mellom offentlige og private aktører. Ifølge Kommisjonen vil et slikt samarbeid kunne forene den fysiske og den digitale verden i industrier hvor europeiske selskaper allerede er sterke, for eksempel innen energi, bil, fly og kjemi. 

Handlingsplanen vil også legge vekt på utviklingen av IT-plattformer på tvers av sektorer, bygd på Tingenes Internett, big data, super-computing og cyber-physical systems, heter det. 

Saken fortsetter under annonsen

Kommisjonen vil i tillegg peke på tre felter hvor det trengs mer spesifikk lovgivning. Det første feltet er eierskap, bruk og fri flyt av data. Det andre er ansvar og trygghet knyttet til Tingens Internett og autonome objekter som førerløse biler og roboter. Det tredje er sikkerhet i forbindelse med Tingenes Internett. 

I følge en ny rapport skrevet på oppdrag fra Europaparlamentet vil Tyskland måtte investere 250 milliarder euro de neste 10 årene for å ta en ledende rolle i «Industri 4.0», skriver EU/EØS-nytt. Dette er i samsvar med en rapport fra konsulentselskapet Roland Berger i 2014 om at Europa måtte investere 90 milliarder euro pr. år de neste 15 årene for å kunne utnytte de mulighetene den teknologiske utviklingen gir.