EU-landene enige: Nå må Tyrkia overbevises
De 28 EU-landene satt sammen hele torsdag kveld for å bli enige seg imellom om hvordan de ønsker at et migrasjonssamarbeid med Tyrkia skal se ut.
– Enighet om EUs posisjon. EU-presidenten legger det fram for Tyrkias statsminister, skrev Luxembourgs statsminister Xavier Bettel på Twitter over midnatt fredag.
Det betyr ikke at en avtale er i boks. Fredag morgen tropper Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu opp for å møte EU-president Donald Tusk. Først da starter de reelle forhandlingene.
– Det er den viktige delen. Det er den vanskelige delen, konstaterer en diplomat overfor NTB.
Retur
Målet er en avtale om at alle migranter og flyktninger skal returneres fra de greske øyene til Tyrkia i en begrenset periode. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.
På den måten håper EU å stanse den ukontrollerte migrasjonen over Egeerhavet.
Det er imidlertid flere uavklarte spørsmål til samarbeidets politiske og juridiske aspekter, og flere EU-land reiser fortsatt spørsmålet hvordan folkeretten skal garanteres med en slik ordning.
Utvanning
Videre føler angivelig tyrkerne at kravene deres til en avtale er blitt utvannet i prosessen.
De vil blant annet ha EU til å forplikte seg til å åpne fem nye kapitler i landets langvarige medlemskapsforhandlinger, men der er EU-landene nå mer vage.
De må ta hensyn til medlemslandet Kypros, som er svært skeptisk til Tyrkias medlemskapsforhandlinger.
Kypros' president Nikos Anastasiades sier ifølge Reuters at han er rede til legge ned veto mot enhver avtale han ikke føler er god nok.
– Det blir ikke lett. Men vi ønsker alle å nå resultater i en konstruktiv atmosfære, sier den tyske statsministeren Angela Merkel før Tyrkia slutter seg til forhandlingene.
Rask start?
Utgangspunktet EU-landene har stilt seg bak, understreker at alle som ankommer de greske øyene, skal sikres en individuell behandling. Men målet er fortsatt at de skal returneres til Tyrkia for videre behandling er.
Det kan imidlertid komme et unntak for syriske kurdere.
Kostnadene ved å frakte migranter og flyktninger tilbake, skal EU dekke.
Håpet i EU-systemet skal være at en avtale kan nås fredag ettermiddag så returene kan starte fra de greske øyene til Tyrkia allerede om få dager.
– Vi har ikke satt noen dato. Men vi er enige om at vi ikke kan snakke om uker. Det må skje raskt, sier Merkel til pressen.
Forhandlingene mellom EU og Tyrkia
- Tyrkia foreslår å ta tilbake alle nye «irregulære migranter» fra de greske øyene i en begrenset periode. Det involverer både økonomiske migranter og flyktninger med beskyttelsesbehov.
- I stedet skal EU-landene ta imot kvoter av syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.
- EU har alt lovet Tyrkia 3 milliarder euro mot at landet bremser strømmen av flyktninger og migranter til Europa, men Tyrkia ber nå om det doble innen utgangen av 2018 for å hjelpe de mange flyktningene og migrantene i landet.
- Tyrkia krever også at EU vedtar visumliberalisering for tyrkere innenfor EU og Schengen-området.
- Ankara vil i tillegg ha fortgang i medlemskapsforhandlingene med EU.