EU-kommisær Andrus Ansip har ansvar for det indre digitalmarkedet. Han mener det nye lovforslaget kommer forbrukeren til gode.

Foto

NTB scanpix

EU foreslår omfattende endringerer i netthandel-reglementet

Publisert: 25. mai 2016 kl 15.38
Oppdatert: 26. mai 2016 kl 11.34

Onsdag presenterte EU-kommisjonen forslag til nye tiltak som skal gjelde for det indre markedet- og digitalmarkedet. Forslagene tar utgangspunkt i at handel over nettet i Europa ikke skal forhindres av landegrenser.

I praksis innebærer forslaget at alle EU-borgere skal få tilgang til tjenestene - og prisene - i ethvert annet medlemsland. I tillegg vil EU forby aktører å automatisk sende kunder til de "geografisk korrekte" sidene med mindre kunden gir sitt samtykke tild ette. Eksempelvis, om du ønsker å kjøpe et plagg fra den spanske nettbutikken til Zara i stedet for den norske, skal dette tillates - med utvalget og prisene det innebærer.

Altså skal hinder i form av geografisk blokkering av nettbutikker, blokkering av registreringstjenester, begrensninger til innenlandske betalingskort og begrensninger i leveringstjenester oppheves eller forbys.

I dag lykkes kun 36,6 prosent av netthandlere å gjennomføre kjøp fra utlandet uten en form for problemer eller avbrytelser knyttet til kjøp eller levering, ifølge kommisjonens undersøkelser.

– Er det virkelig et indre marked i EU når kun en tredjedel av de som vil kjøpe i et annet EU-land kan gjøre det, spør EUs digitalkommisær Andrus Ansip.

Nettbutikker skal derimot ikke pålegges å levere sine varer til alle EU-land. Hvis nettbutikker ikke tilbyr frakt til landet det bestilles fra, må kunden derfor selv sørge for henting eller frakt.

Forslaget må godkjennes av EU-parlamentet og Europarådet før det kan tre i kraft som lov.

Saken fortsetter under annonsen

Opphavsrett

I utgangspunktet jobbet kommisjonen for å avskaffe geo-blokkering av alt nettinnhold. Et slikt reglement vil innbære at Netflix, Amazon og alle andre aktører som selger adgang til film og TV-seier gjennom strømmetjenester ikke kan blokkere sitt innhold selv om du skulle ta med deg tjenesten til utlandet. 

Et slikt reglement ville heller ikke hindret en tysker i å kjøpe et britisk Netflix-abbonement. Dette har tydeligvis skapt uroligheter blant mediegigantene, og for to uker siden ble dokumenter som viste at dette punktet ble svært begrenset lekket. 

Dagens lovforslag bekrefter dette. Digitalt innhold som er underlagt opphavsrett vil være unntatt det foreslåtte lovveret enn så lenge. Dette inkluderer blant annet filmer, bøker og musikk. Digitale tjenester, som for eksempel digital lagring av filer, skal ikke underlegges det foreslåtte lovverket før 1. juli 2018.

EU-kommisjonen understreker at de ikke gir opp å bli kvitt geo-blokkingen, men blant andre tyske Handelsblatt skriver at EU-kommisjonen har feilet i sitt forsøk på å skape et "grenseløst Europa på nett."