The Work Ahead
Enorme inntektshopp med ny digital teknologi
Det kommer frem i en ny studie fra Cognizant, gjort i samarbeid med Roubini Global Economics. Studien viser at europeiske selskaper har mulighet til å hente ut enorme digitale verdier. Svarene fra selskapene som deltok i undersøkelsen tyder på at den totale inntekten kan øke med inntil 4,9 billioner norske kroner innen 2018, dersom de europeiske selskapene i større grad utnytter digitale verktøy og teknologier på tvers av sine forretningsprosesser.
Totalt har 800 personer i lederstillinger fra europeiske selskaper deltatt i studien The Work Ahead – Europe’s Digital Imperative. Dette er en del av en større global studie med totalt 2450 respondenter, som har til hensikt å forstå de skiftende arbeidsformene som den digitale tidsalderen medfører. Resultatene viser at dersom selskapene skal klare å utnytte det enorme inntektspotensialet og etablere Europa som en digital drivkraft på verdensbasis, er lederne nødt til å bli mer proaktive når det gjelder å smelte sammen fysiske og virtuelle verdener.
Her ligger inntektsmulighetene
Dagens ledere ser ut til å forstå at neste generasjons IT, som kunstig intelligens (AI), Big Data og blockchain, vil stå bak nye forretningsmodeller, nye inntektskilder, nye former for kundeforhold, og lavere kostnadsstruktur. Faktisk kan respondentene allerede rapportere om en inntektsøkning på fem prosent fra de digitale investeringene de har gjort så langt (ifjor, red.anm.). Respondentene forventer også at hele den potensielle inntekten fra implementering av digitale teknologier kommer til å øke med 8,4 prosent innen 2018 i Europa.
Saken fortsetter under annonsen
Digitale løsninger og prosesser fører til både større kostnadseffektivitet og økte inntekter. For eksempel kan selskaper redusere middle- og back-office-kostnader ved å implementere Intelligent Process Automation (IPA) – programvareroboter som tar seg av bestemte rutineoppgaver. Den globale studien avslører at den totale innvirkningen av digital transformasjon, når det gjelder genererte inntekter og kostnadsbesparelser i alle kartlagte bransjer (salg, finanstjenester, forsikring, produksjon og livsvitenskap), beløper seg til hele 7,9 billioner kroner på verdensbasis innen 2018.
Basert på svar fra de 160 nordiske selskapene som deltok i studien, ligger inntektspotensialet i denne regionen alene på 581 milliarder kroner de neste to årene.
Etternølere vil betale en høy pris
Europeiske ledere ser i dag en digital økonomi som er drevet av data, algoritmer, programvareroboter og tilkoblede enheter. Da respondentene ble spurt om hva slags teknologi de trodde ville påvirke arbeidslivet i størst grad innen år 2020, ble Big Data rangert øverst (99 prosent) på listen. Noe mer overraskende var det kanskje at kunstig intelligens havnet like bak (97 prosent), noe som understreker at respondentene åpenbart mener at AI er mer enn bare en hype. Faktisk ser det ut til at det kan komme til å spille en svært sentral rolle i fremtidens arbeidsliv i Europa.
Saken fortsetter under annonsen
Samtidig viser analysen at eventuelle digitale etternølere, samlet sett over hele kloden, vil kunne forvente å gå glipp av hele 6,9 billioner kroner i inntekter så snart som i 2018.
En tredjedel av respondentene svarer at de ikke tror de har den riktige sentrale ledelsen på plass i dag for å kunne levere digitale strategier. Enda verre er det at toppledelsen i mange selskaper ikke ser ut til å være klar over hva som må gjøres: 30 prosent av respondentene hevder nemlig at ledelsen i deres selskap ikke investerer nok i nye teknologier, mens 29 prosent av topplederne virker motvillig til å finne nye og bedre arbeidsmetoder.
Undersøkelsen belyser også de største hindringene et selskap møter i digitaliseringsprosessen, inklusive frykt for sikkerheten (24 prosent), budsjettbegrensninger (21 prosent) og manglende kompetanse i selskapet (14 prosent).
– For å gjøre det nødvendige digitale skiftet, er ledelsen nødt til å være proaktiv og forberede selskapet for fremtidens arbeidsliv. Trege innovasjonssykluser og en uvilje mot å eksperimentere vil drepe selskapers evne til å utnytte de digitale mulighetene som er rundt dem. Å mestre den digitale økonomien er avgjørende. Men dersom din første prioritet på agendaen ikke er å utvide, styrke eller forbedre din digitale tilstedeværelse, så følger du gårsdagens spilleregler, sier Euan Davis i Cognizant, leder for selskapets Centre for the Future of Work i Europa.
Saken fortsetter under annonsen
Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er verdensomspennendeblant 2000 personer i lederstillinger på tvers av bransjer, 250 mellomledere med ansvar for andre ansatte, 150 MBA-studenter fra ledende universiteter rundt omkring i verden og 50 futurister (inklusive journalister, akademikere og forfattere). Undersøkelsen av ledere og mellomledere ble gjennomført i 18 land, på engelsk, arabisk, fransk, tysk, japansk og kinesisk. Lederne gjennomførte telefonintervjuer, mens mellomlederne fylte ut et spørreskjema på nett. MBA-studentene og futuristene deltok i telefonintervjuer på engelsk (i 15 land for MBA-studentene og 10 land for futuristene). The Work Ahead – Europe’s Digital Imperative inkluderer 800 svar fra europeiske ledere og mellomledere.