Susanne Klatten og broren Stefan Quandt arvet hver sin andel av BMW fra sin far. Andelen på 12,5 prosent gjorde Susanne Klatten til verdens 44. rikeste. Nå strammer Tyskland (litt) inn på skatten på arv.

Foto

NTB Scanpix

Enighet om innstramming på skatt på arv i Tyskland

Publisert: 20. juni 2016 kl 15.53
Oppdatert: 21. juni 2016 kl 10.45

Partiene i den tyske koalisjonsregjeringen ble mandag enige om en avtale om skatt på arv. Dermed kan en intern debatt som har pågått i over halvannet år endelig avsluttes. 

I tysk næringsliv har familieeide bedrifter blitt gitt skattemessige fordeler som har blitt kritisert for å føre til mer ulikhet - en debatt som også i Tyskland fikk oksygen fra Thomas Piketty bok Kapitalen i 21. århundre. Da forfatningsdomstolen i tillegg erklærte muligheten for at enkelte slapp å betale skatten som urettferdig, og at loven måtte endres, var regjeringen nødt til å handle, noe den helst ville unngå. Det var derfor knyttet stor spenning til avtalens utforming i dag.

I den nye avtalen vil fortsatt de aller fleste familieide bedrifter falle utenfor lovens omfang - i hvert fall så lenge de er i drift og skaper arbeidsplasser.

Men det er likevel snakk om en innstramming av gjeldende lovverk. Selskaper som er verdt mer enn 26 millioner euro får ikke like mange muligheter for fradrag, og selskaper verdt mer enn 90 millioner euro skal nå ikke lenger slippe unna.

– Det er mange folk som sier at dette er en indirekte skatt på privat formue. Hvis det er riktig, så har jeg ingenting imot det, sier leder for Sosialdemokratene, Sigmar Gabriel i en kommentar under presentasjon av avtalen.

President i den innflytelsesrike og uavhengige tyske tenketanken Ifo, Clemens Fuest, er kritisk til avtalen. Han mener man har skuslet bort en mulighet til å gjøre noe med ulikheten.

–Reformen opprettholder prinsippene om høye skattesatser med store masker for "arbeidende kapital". Med satser opp mot 50 prosent, vil store unntak fortsatt bli normen, sier han: – Det vil igjen eliminere muligheten for en rettferdig og økonomisk bærekraftig skatt på arv.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Fuest vil veldig store formuer fortsatt gå i arv uten å bli beskattet, mens andre, mindre formuer kan bli beskattet med opp til 50 prosent. Han mener det ville vært en bedre løsning å kutte satsen til 10 prosent og la den omfatte alle.