Elon Musk vil revolusjonere lederlønningene
Etter å ha fått fart i markedet for elbiler og store batterier, er seriegründeren nå i gang med å endre hvordan ledere kompenseres. Og han har startet med seg selv. I dag tjener han 37.584 dollar, eller om lag 284.000 kroner, som han ikke en gang tar ut av selskapet. Musk får for tiden ingen bonus.
Ikke at han kommer til å lide noen nød. I den nye lønnpakken som sjef i Tesla som ble offentliggjort i helgen, går det frem at Musk kan komme til å tjene 1,6 milliarder dollar i aksjeopsjoner innen 2022 - dersom alt går etter planen.
Men det er langt fra sikkert, for som en balanse for utbetalingen har lønnspakken innebygde reguleringer og flere delmål som også må innfris dersom det skal bli så mye som en dollar lønn på sjefen.
Kanskje er Musk i ferd med å finne en løsning på et problem som har plaget kapitalismen helt siden starten. Hvordan får en eier (aksjonærene til Tesla i dette tilfellet) en leder (Elon Musk) til å gjøre det som er best for eieren. I utgangspunktet er Tesla et dårlig eksempel.
Det hersker vel ingen tvil om at Musk ønsker det beste for Tesla, men innen forskningen på eierstyring har man vist gang på gang at mektige ledere ofte kjører på meg egne prosjekter som ikke alltid er til det beste for eierne. Det var blant annet rasjonalet da man for alvor startet med å gi ledere aksjeopsjoner i den tro at man da ville samstille lederens lønn med eiernes interesser.
Nå er opsjoner etter hvert blitt mindre populært, i hvert fall i de nordiske landene. Det har vært for mange medieoppslag om enorme lønninger opptjent på kort tid og uten at det kunne tilkjennes ledelsens åpenbare kompetanse, og kanskje innså man også at det man trengte var lederlønn utformet som et skalpell og ikke en motorsag. En typisk lederlønnspakke inneholder i dag flere krav til resultater og kanskje til og med målsetninger innen samfunnsansvar og HMS, og ledere gis ofte aksjepakker i stedet for opsjoner.
Slik er den kompliserte pakken
I Tesla Musk får 10 prosent av opsjonene hver gang Tesla øker sin markedsverdi med 4 milliarder dollar, og det hjelper ikke dersom verdien faller igjen - da nulles lønnen ut. Dette fungerer opp til en total markedsverdi på 43 milliarder dollar for selskapet, men kun dersom selskapet også klarer sine andre målsetninger om blant annet å få ut billig-Teslaen Model 3 innen gitte tidsfrister.
Ifølge MarketWatch er det også milepæler for å selge 100.000, 200.000 og 300.000 biler. Nettsiden peker på at selskapet så langt har oppfylt 7 av milepælene for utviklingen av markedsverdien og fem av de driftsrelaterte målsetningene. Det betyr at halvparten av opsjonene så langt ligger an til å bli utbetalt. Men Musk har fortsatt tid til å oppfylle resten av kravene også.