Journalister og aktivister protesterer mot regimet i Egypt og forlanger at journalister settes fri.

Foto

NTB Scanpix

Egypts el-Sissi strammer grepet

Publisert: 2. mai 2016 kl 13.35
Oppdatert: 2. mai 2016 kl 13.35

Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi som tok over makten i et militærkupp i 2013, slår hardt ned på protester for tiden.

Søndag arresterte han flere journalister som hadde rapportert om at Egypt overførte to øyer i Rødehavet til Saudi-Arabia da Kong Salman nylig gjestet landet. Avtalen om landområdene sammenfalt med en annen avtale mellom de to regionale supermaktene om olje og bistand på 22 milliarder dollar. Dette er penger som vil komme godt med i Egypts svært så slunkne statskasse.

Siden avtalene ble kjent har det vært mange protester i gatene. Men denne gangen har også Sissis tilhengere tatt til gatene i det som omtales som nøye koreagraferte støttemarkeringer.

At Sissi visstnok skal ha konferert med både USA og Israel i forkant av landoverføringen, har satt sinnene enda mer i kok, tror midt-østenekspert Sarah Yerkes i Brookings Institution. Selv om de to landene er i fred, er det en kald fred, skriver hun. 

Yerkes mener Sissi er presset til å spille på frykt og konspirasjonsteorier om hvordan makten har skiftet hender de siste årene. En populær teori er at det var vesten som gjorde det mulig for folket å styrte den forrige diktatoren Mubarak.

Søndagens storming av journalistenes fagforening passer godt inn i en slik historie. Ikke bare var det første gang man raidet det som er Egypts eldste fagforening, men valgte altså å gjøre det på 1. mai. Journalister som rapportete om salget av øyene i Rødehavet ble arrestert for å ha drevet med oppvigleri. 

 

Saken fortsetter under annonsen