Makroøkonom Ole André Kjennerud (t.v) og seniorøkonom Kyrre Aamdal da DnB Markets la frem sin halvårsrapport om de makroøkonomiske utsiktene i Norge og internasjonalt i januar.

Foto
Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Dnb: Tror ikke Norges Bank vil sette ned renta

Publisert: 17. august 2016 kl 13.00
Oppdatert: 17. august 2016 kl 15.18

Dnb Markets slapp onsdag sin analyse av hvordan den økonomiske høsten vil se ut. I rapporten Økonomiske utsikter spår Dnbs analytikere at utviklingen i reallønnsvekst blir enda verre enn ventet. Ifølge Statistisk sentralbyrå sine prognoser skal reallønningene ned 0,3 prosent, men Dnb venter nå en nedgang på hele 1 prosent. Det er den største nedgangen i reallønninger på 35 år.

Fallet i oljeinvesteringene er den største synderen, men Dnb peker også på stagnasjonen i fastlandsøkonomien. Kronekursen har falt i takt med oljeprisen.

"Kronesvekkelsen har fått stort gjennomslag i inflasjonen, og svekket husholdningenes kjøpekraft," skriver Dnb Markets.

Tror ikke på rentekutt

Etter planen skulle Norges Bank sette renta ned i september, men nå tror hverken Dnb eller Nordea at sentralbanken vil gjennomføre rentekuttet.

Dnb Markets skriver i sin rapport:

"Høy inflasjon og boligprisvekst tilsier at Norges Bank lar renten ligge i ro, tross mer ekspansiv pengepolitikk ute og høyere påslag i pengemarkedene."

Saken fortsetter under annonsen

Spår at oljeprisen stiger

Dnb spår at effektene av lavere oljeinvesteringer vil avta og reallønnsveksten vil ta seg opp på sikt. Makroøkonomene spår at oljeprisen skal opp til 65 dollar fatet i 2017. Det er i så fall en dramatisk vekst. I januar var prisen olje (brent spot) 27,7 kroner per fat.

I rapporten står det at "de nærmeste årene vil økte energi- og råvarepriser gi ytterligere løft til mange av produsentlandene, herunder Norge."

Videre oppsummerer Dnb Markets at industrilandene "fortsatt er preget av ledig kapasitet, lav prisvekst og historisk lave renter." Dnb tror globaliseringen vil fortsette, til tross for et mer fragmentert politisk landskap. Her sikter analytikerne først og fremst til britenes nei til fortsatt medlemskap i EU, brexit - en tendens som kan sende globaliseringen i revers.