– Det mest kritiske elementet til omstilling er å vinne støtte
Smarte byer var hovedtema for konferansen Oslo Urban Arena der næringslivstopper, entreprenører og politikere fra hele verden var samlet for å diskutere fremtidens bylandskap.
Les også: De 10 teknologibudene
Les også: Smarte byer: – En by som er bra for barn er bra for alle
Innovasjon Norges «Drømmeløftet» kommer med seks klare oppfordringer til politikerne om mulighetsområder for en ny retning for landet. Den ferske rapporten er den første i sitt slag og kommer med en rekke anbefalinger.
– En hører ofte ordet «bærekraftig» når en snakker om smarte byer. Selv om det er det smarte valget, betyr ikke det nødvendigvis at det er det lette alternativet, sier Traaseth.
Les også: Gir politikerne rødt kort
En av anbefalingene til Innovasjon Norge er at Norge skal bli fremst i verden på utvikling og implementering av bærekraftige løsninger. De mener at stat og kommune burde utforme krav og reguleringer for å få en raskere utvikling av nye markeder for bærekraftige løsninger.
– Det mest kritiske elementet til omstilling er ikke økonomi, men planleggingen og å vinne støtte til omstillingen. Vi ønsker å bruke digital teknologi som et viktig vendepunkt, sier direktøren.
Les også: Robotteknologi, kunstig intelligens og big data forandrer markedet drastisk
2 milliarder flere i byene
Den globale, urbane befolkningen har økt med 65 millioner mennesker årlig de siste 30 årene. I løpet av de neste to årene vil to milliarder flere mennesker bo i byer på verdensbasis. Den største globale økningen foregår i Kina, India og Nigeria.
– Vi vil skape teknologi som gjør livene våres enklere, men som ikke går på bekostning av miljøet, sier Traaseth.
Byer står for 80 prosent av klimautslipp og energiforbruket i verden.
Den kinestetiske byen Hangzhou er en av de rasket voksende byene i verden.
India kommer de neste 30 årene til å vokse i et tempo som verden aldri har sett maken til. Veksten vil ha en påvirkningskraft som er 3000 ganger større enn den industrielle revolusjonen i Storbritannia, viser en analyse fra Mckinsey.
Transformere verdensøkonomien
Et av punktene i FNs klimaløftet som ble undertegnet i Paris i fjor var å skape en bærekraftige urbanisering.
– For å få til en bærekraftig urbanisering, må vi utvikle byer som er gode for mennesker, økonomien og miljøet, understreker Traaseth.
Ekstrem fattigdom gjenspeiles ofte i et urbant bybilde. Innovasjon Norge ønsker å bygge rimeligere og trygge boliger slik at alle skal ha et alternativ.
– Byene må være trygge og bærekraftige. Myndigheten må investere i offentlig transport og byrommet, sier Traaseth.
Under årets World Economic Forum ble det sagt at den nye industrielle revolusjonen vil transformere hele verdensøkonomien.
– I energisektoren alene, ved hjelp av nye informasjons- og teknologisystemer, kan en redusere enorme mengder CO2-utslipp. Det vil si at denne revolusjonen som nå er i gang kan bidra med 15 billioner dollar til den globale økonomien, sier Traaseth
Hun tror de store utfordringene vi nå står overfor kan også by på enorme muligheter innen innovasjon, kreativitet, forretningsutvikling og nye sektorer.
– Digital teknologi vil spille en stor rolle når vi begynner å utvikle smarte byer.
En real oppvekker
I 2014 stupe oljeprisene og Norge fikk seg en real oppvekker da prisene ble mer en halvert.
– Selv om vi skal leve av olje og gass i flere år fremover, så er det ikke nok eller bærekraftig. Om vi ikke gjør smarte investeringer nå, kommer vi til å skade den neste generasjonen, forklarer Traaseth.
Les også: Telenorsjef: – Maskinens produktivitet og menneskets kreativitet vil skape helt nye muligheter
Hun mener Norge kan konkurrere på et internasjonalt nivå med den kunnskapen, kompetansen, nettverket og bedriftene som oljen har gitt oss.
– Det at vi har håndtert høy kompleksitet i Nordsjøen er et godt grunnlag når vi skal utvikle smarte og komplekse byer. Selv om oljeprisen er på 60 dollar, så tenger vi fremdeles mange milliarder kroner få å opprettholde velferdssamfunnet vi har i dag, i fremtiden.
Smarte byer vil bli bygget av en ny, datadrevet infrastruktur. I dag er det flere eksempel på hvordan Norge har vært et foregangsland når det kommer til den nye og bærekraftige teknologien:
- I dag utvikler Oslo City Dashboard et klimabarometer der all data om transport og luftforurensning vil bli samlet på et sted, analysert og oppdatert.
- I Sogn og Fjordane ble den første batterifergen «Ampere» lansert ved nyttår. Fergen ble verdens første nullslippferge i sitt slag.
- Forrige uke ble det arrangert Hackathon i Oslo der mange nye ideer ble skapt på 48 timer. Et Hackathon er en konkurranse der utviklere, programmerere og andre IT-kyndige samles, danner lag, og konkurrerer om å utvikle de beste løsningene til problemstillingene kommunen skisserer.
Les også: Kunstig intelligens: — Revolusjonen er nå
Hver enkelt kan bidra
Traaseth tror nøkkelområdene å passe på i fremtiden er nasjonalt eierskap.
– Samtidig kan en ikke skape smarte byer uten hjelp av den private sektoren. Vi kan ikke lenger skille mellom den private og offentlige sektoren. Det vil bli en nedsmelting av de to når vi er i gang med å skape urbane og smarte byer.
Også enkeltpersoner kan bidra til å skape smarte og mer bærekraftige byer.
– Hver enkelt kan bidra til mer enn bare å installere sparedusjer.
I New York har de for eksempel laget en nettside der folk legger ut hvordan de på best måte kan bidra til å skape et mer bærekraftig samfunn.
– Om Oslo skal bli en suksess, så må lokale myndigheter oppfordre og gi konkrete forslag til enkeltpersoner om hva de kan gjøre. I tillegg burde folk lese seg opp på tema og ta til seg kunnskap, anbefaler hun.