Antallet asylankomster til landet er rekordlavt, men UDI-direktør Frode Forfang vil ikke avvikle beredskapen på grunn av usikkerheten knyttet til "høysesongen" for asylsøkere. Sylvi Listhaug i forgrunnen.

Foto

NTB scanpix

Det har ikke kommet færre asylsøkere til Norge siden 1997 - beholder beredskapen

Publisert: 3. juni 2016 kl 11.17
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.18

I mai ankom 195 asylsøkere Norge, og tok det totale antallet hittil i år til 1407 personer. Ifølge UDI er det det laveste antallet som har søkt asyl i Norge i tilsvarende tidsrom siden 1997.

I en bloggpost skriver UDI-direktør Frode Forfang om utsiktene for resten av året, under tittelen: "Høysesongen for asylsøkere nærmer seg – hvor står vi?"

Der understreker han at ettervirkningene av de høye asylankomstene i fjor høst fortsatt merkes, selv om det er kommet langt færre asylsøkere til Norge siden desember.

– Utfordringen for UDI er nå å ferdigbehandle alle asylsøknadene og å tilpasse mottakskapasiteten til et lavere, men høyst usikkert nivå.

Til nå har UDI, på ordre fra regjeringen, prioritert behandling av "åpenbart grunnløse asylsøkere," og blant annet avvist ni av ti behandlede søknader fra den såkalte Storskog-porteføljen.

Men nå er situasjonen en ganske annen enn i fjor høst, og hvis det fortsetter slik vil antall personer som venter på å få sin søknad behandlet nærme seg null-tallet innen året er omme, mener Forfang:

– For noen måneder siden var det en utbredt bekymring at asylsøkerne som kom i fjor måtte tilbringe svært lang tid i asylmottak. Først i påvente av at UDI behandler asylsøknaden, og deretter for å vente på at en kommune skulle ta imot dem. Nå ser bildet annerledes ut. Det kommer færre asylsøkere. Og hvis det fortsetter slik, vil de aller fleste som kom i fjor høst få saken sin ferdig behandlet senest innen utgangen av dette året. 

Saken fortsetter under annonsen

– I tillegg har kommunenes vilje til å bosette flyktninger økt betraktelig. Antallet som antas å bli bosatt i år, kan bli doblet fra 2014. Jeg ser faktisk ikke bort fra at en stor del av asylsøkerne som kom i fjor, og som får bli i Norge, vil få en kortere total botid i mottak enn det som har vært vanlig de siste årene. Det er fullt mulig at vi i løpet av neste år kan komme i den situasjonen at kommunenes kapasitet til å bosette blir større enn behovet, skriver Forfang i sin blogg.

Usikker sommer

Han påpeker at det lave antallet asylankomster siden desember skyldes grensekontrollene som foregår både i de Skandinaviske landene, og lenger sør i Europa.

– Samtidig står vi foran de månedene som normalt er høysesong for asylankomster. Vi vet ikke hvor mange som vil bruke ruten fra Nord-Afrika til Italia. Mange av de som kom til Europa i fjor, særlig til Tyskland, er fortsatt ikke registrert. Vi vet heller ikke hvor effektive grensekontrollene vil være hvis flere forsøker seg. Likevel er det mest sannsynlig, slik det ser ut nå, at antallet asylsøkere i år vil være vesentlig lavere enn i fjor. Uansett er situasjonen usikker, og mye vil avhenge av forhold utenfor Norges kontroll, slår Forfang fast.

Han påpeker at, tross erfaringene gjort høsten 2015, vil Norge ikke være i stand til å håndtere en liknende strøm av flyktninger uten å benytte akuttmottak - som i fjor:

Saken fortsetter under annonsen

– Men vi har ikke store innkvarteringsløsninger i bakhånd som kan håndtere et stort antall asylsøkere på kort tid. En slik beredskap ville vært svært kostbar. Skulle vi i løpet av sommeren eller høsten oppleve noe som ligner på høsten 2015, vil vi nokså raskt være avhengige av å ta i bruk ulike akuttløsninger, som for eksempel hoteller, skriver UDI-direktøren.

Han svarer også på nylig kritikk som går på at Norge bruker store summer på halvtomme mottak:

– Å si opp etablerte mottak nå, rett før den normale høysesongen, med all den usikkerheten vi står oppe i, mener vi ikke vil være riktig.