«Sett Islands landslaget på jobben, foreslår noen, de vil få Storbritannia raskere ut av EU enn regjeringen vil klare.» Alle setter ikke nødvendigvis like stor pris på DNB Markets' vittigheter i dagens morgenrapport.

Foto

AFP / NTB Scanpix

«Det er ikke de direkte handelsvirkningene til Europa og verdensøkonomien som skremmer markedene mest»

Publisert: 28. juni 2016 kl 08.53
Oppdatert: 28. juni 2016 kl 08.54

Brexit vil utvilsomt prege den britiske økonomien og føre til betydelig lavere økonomisk vekst på øyriket, konkluderer sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i sin morgenrapport i dag. Prosjekter, investeringsbeslutninger og oppkjøp blir satt på hold, samtidig som kaoset råder i det politiske landskapet på de britiske øyer.

– Det konservative partiet leter etter en ny leder og statsminister, og i opposisjonspartiet Labour er det opprør mot dagens leder Corbyn. Legg til at Brexit-campen ikke synes å ha noen klar plan for utmeldesesprosessen, skriver Olsen, men advarer mot å tro at det er den umiddelbare effekten, som for eksempel 12% svekkelse av pundet eller hele Royal Bank of Scotlands svekkede aksjeverdi - hele 40% siden torsdag, som vil ha størst innvirkning på markedene i tiden som kommer:

– Det er likevel ikke lavere vekst i UK og de direkte handelsvirkningene til resten av Europa og verdensøkonomien som skremmer markedene mest. Selv om risikoen for en bredere EU og eurokrise fortsatt kan anses som nokså liten, i hvert fall på kort til mellomlang sikt, så har den økt. Det gir økt nedside. Ordentlig ille blir det ikke før statsgjelden i europeisk periferland eventuelt reprises kraftig og europeiske banker opplever en betydelig økning i kostnadene på sin gjeld. Så langt har utslagene i disse markedene fortsatt vært små. Likevel, skulle det negative markedssentimentet fortsette vil det også påvirke investeringsviljen, konsumenttilliten og den økonomiske utviklingen også i andre land enn UK.

Selv om det er en ørliten mulighet for at en ny britisk regjering kan tråkke på bremsen i utmeldelsesprosessen, legger også DNB til grunn for sine analyser at brexit er en realitet, «trolig fra 1. januar 2019.»

– Det er nokså bred enighet blant økonomer om at Brexit vil dempe aktiviteten både på kort og lang sikt. Kortsiktig grunnet finansmarkedsuro og usikkerhet om fremtidig tilknytningsform, langsiktig fordi den avtalen Storbritannia forventes å få blir dårligere enn den landet har i dag, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

De kvantitative anslagene spriker imidlertid kraftig, påpeker han.

– Ettersom de kortsiktige effektene i stor grad avspeiler hvordan bedriftene reagerer på økt usikkerhet, er det umulig å fastslå om det ene er riktigere enn det andre. Det er tross alt første gang et land forlater EU.

Saken fortsetter under annonsen

Politikk viktigst

Tirsdagens, og forsåvidt denne ukens viktigste hendelser for verdensmarkedene er i stor grad politiske.

Statsoverhodene i EU møtes i dag og i morgen i Brussel for å diskutere Brexit. Den europeiske sentralbanken (ECB) skal også holde en konferanse i Portugal, hvor sentralbanksjef Mario Draghi «trolig vil føle et behov for å signalisere at ECB er i stand til å takle Brexit,» skriver Olsen i Nordea.