Det britiske finansdepartementet: Storbritannia taper minst med den «norsk modellen» ved Brexit
I en rapport publisert mandag konkluderte det britiske finansdepartementet med at Storbritannia bør bli værende i EU for å unngå en økonomisk smell. Uavhengig av hvilken avtale som fremforhandles ved en utmeldelse vil gjenomsnittsfamilier måtte klare seg med minst én månedslønn mindre i året, kommer det fram i departementets analyse.
Generelt konkluderer rapporten med at økonomiske tap vil overstige eventuelle utemldings-gevinster betydelig.
Rapporten tar i hovedsak for seg tre forskjellige modeller som er aktuelle for Storbritiannia ved en utmeldelse: Den kanadiske handelsavtalen, den norske EØS-avtalen og Verdens Handelsorganisasjons (WTO) reglement uten en eksplisitt avtale med EU. Rapporten forsøker å beskrive situasjonen slik den ifølge departementet vil være 15 år etter en utmeldelse, men har ikke tatt eventuelle EU-reformer med i sin beregning.
Derfor har den nette sum av £4,300 (drøye 50.000 norske kroner) blitt klistret på forbli-sidens plakater. Dette er den årlige summen rapporten mener en gjenomsnittsfamilie vil tape ved en skilsmisse mellom Storbritannia og EU - og en samtidig adopsjon av Canadas bilaterale handelsavtale. Med denne modellen vil landets brutto nasjonalprodukt ifølge rapporten være 6,2 prosent mindre, og skatteinntektene £36 milliarder mindre om 15 år.
En tidligere rapport fra David Camerons støttespillere i CBI, privatnæringens interesseorganisasjon, har operert med et årlig tap for en gjennomsnittlig husholdning på £3.700 i sin argumentasjon, noe som har gitt en umiddelbar - men kortsikig - oppsving for forbli-kampanjen. De siste dagers målinger har gitt forbli-kampanjen et svakt forsprang.
Ved å slutte seg til den "norske" EØS-modellen vil en gjenomsnittlig husstand tape £2.600 i året, og økonomien vil i dette scenarioet være 3,8 prosent mindre om 15 år, sier rapporten. Den trekker derimot fram den mikroskopiske påvirkningskraften Storbritannia vil ha på EUs regelverk, samtidig som landet må innrette seg etter så godt som alle EUs lover. Forbli-kampanjen har etterhvert utviklet denne modellen til å bli et skrekkeksempel på hva en utmeldelse kan medføre, selv om Norge på et tidlig tidspunkt i debatten ble trukket fram som et eksempel som klarte seg godt på utsiden.
Den britiske regjeringen, med David Cameron i spissen, har tidligere uttalt at de ikke vil legge en "beredskapsplan" i tilfelle befolkningen stemmer landet ut av unionen. Denne strategien får hard medfart i rapporten, som konkluderer med at partiene, på lik linje som før et Stortingsvalg, bør legge fram sine politiske manifester for hvordan de vil håndtere en slik situasjon.
– Landets velgere har rett til å vite hva de velger mellom når de går inn i stemmeavlukket, konkluderes det i rapportens siste setning.