Næringsminister Monica Mæland under den åpne høringen om Vimpelcom på Stortinget. Departementet har hatt tettere dialog med Telenor mens Vimpelcom-saken har rullet og gått.

Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Samfunnsansvar

Departementenes oversyn med selskapene under lupen

Publisert: 10. november 2016 kl 11.04
Oppdatert: 11. januar 2017 kl 23.06

Riksrevisjonen har undersøkt hvordan departementene følger opp de statlige selskapenes arbeid med samfunnsansvar. Det er oppfølgingen av Yara, Telenor, Statoil og Avinor Riksrevisjonen har lagt under lupen denne gangen.

Riksrevisjonen konkluderer med at departementene kun i varierende grad benytter eierdialogen til å utfordre selskapene.

Dialogen ble tettere etter hendelser

Dialogen mellom departementene og selskapene har imidlertid blitt tettere etter at departementene er gjort kjent med uønskede hendelser.

Av rapporten fremgår det at Nærings- og fiskeridepartementet og har hatt tett dialog med Yara og Telenor ettersom korrupsjonssakene i Yara og Vimpelcom har rullet og gått.

Det som omtales som omfattende eierdialog i denne perioden henger sammen med at selskapene har orientert om uønskede hendelser og offentlig oppmerksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom det utveksles flere erfaringer og spres mer god praksis mellom de forskjellige departementene, er håpet til riksrevisorene at det skal bidra til å utvikling av eieroppfølgingen.

– Bør utfordre selskapene

– Eierdepartementene bør i større grad ha en selvstendig oppfatning av hvilke risikoer det enkelte selskapet står overfor, og gjennom eierdialogen utfordre selskapene for å forebygge og avdekke uønskede hendelser på et tidligere tidspunkt, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen påpeker også departementene kan bli bedre på å bruke de mulighetene som eierdialogen gir til å utfordre selskapene på samfunnsansvar. I samtaler med riksrevisorene har departementsansatte gitt uttrykk for at arbeidet med samfunnsansvar som foregår ute i bedriftene er av så høy kvalitet at det ikke alltid er behov for å stille oppfølgingsspørsmål.