Illustrasjonsfoto.

Foto

NTB scanpix

Denne streiken vil du merke godt om strømmen går - i dag trappes den opp

Publisert: 30. september 2016 kl 09.14
Oppdatert: 30. september 2016 kl 09.15

Fra og med fredag morgen har EL og IT Forbundet 502 medlemmer i 30 ulike selskaper ute i streik. Det seneste streikeuttaket gjelder nesten 60 prosent av den totale arbeidsstokken i bedriftene som rammes.

Konflikten med KS Bedrift dreier seg først og fremst om avspaseringsordningen til beredskapsvaktene i kraftsektoren.

– Våre medlemmer ønsker å beholde den hviletiden de har i dag, og som våre kolleger i energiselskaper som er NHO-medlemmer for lengst har fått tariffestet. Vi håper fortsatt på en løsning, men må trappe opp for signalisere hvor viktig dette er for beredskapsvaktene, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder for EL og IT Forbundet.

Han forteller at publikum kommer til å merke streiken svært godt ved eventuelle strømbrudd, for eksempel under en storm eller ved lynnedslag. 

– Det vil det ta lengre tid før opprettelse. Men vi tar alltid hensyn til liv og helse, inkludert dyrevelferden både i uttakene og i behandlinger av dispensasjoner, sier Fornes.

Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, hvor den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få én time med avspasering. Tidligere har beredskapsvakter måtte jobbe fem timer for samme avspasering.

Ifølge EL og IT forbundet utgjør endringen omtrent 10 hviledager i året for en beredskapsvakt med ti vaktuker i året, noe som er vanlig.

Saken fortsetter under annonsen

– Vaktene blir tøffere og tøffere med mer ekstremvær, større vaktområder, mindre bemanning og null i responstid. Dette er virkeligheten, uansett om de i regjeringskontorene har senket minstestandarden i loven. Vi mener at tariffesting av den hviletiden vi har hatt fram til i dag er rimelig, sier Fornes.