Vil bli savnet: Polens bidrag til Eurovision 2015.

Foto

Wikimedia Commons

Den polsk-tyske alliansen utfordres

Publisert: 14. januar 2016 kl 10.00
Oppdatert: 14. januar 2016 kl 10.00

Det er ikke mer enn fire år siden Polens utenriksminister, Radoslaw Sikorski kalte den gamle fienden Tyskland for "Europas uunnværlige land" og at han var mindre redd for tysk makt enn for tysk inaktivitet. 

De to landene hadde over flere år utviklet et av de beste forholdene i Europa med utstrakt handel og samarbeid.

Men de siste dagene har den nye, polske regjeringen gått bort fra den slags vennskapeligheter. 

Det nasjonalistiske Lov og rett-partiet (PiS) har lenge ønsket å utfordre det polske vennskapet med Tyskland, skriver Financial Times. 

Kort tid etter at EU og en rekke tyske politikere tok til orde mot de foreslåtte endringene i Polens demokratiske prinsipper, dukket Angela Merkel som Hitler opp på polske magasinforsider. 

En kilde til problemene mellom nabolandene er at Tyskland har bedt Polen om å ta imot en del av flyktningene fra Syria. EU har også uttrykt misnøye med foreslåtte endringer i polsk kringkasting, noe som kan resultere i at Polen blir utestengt fra Eurovision for å blande politikk og kringkasting.

Så langt har Angela Merkel forsøkt å roe uenighetene ved å distansere Berlin fra EUs standpunkt i noen grad.

Saken fortsetter under annonsen

Dessuten er det for tidlig å konkludere med at vennskapet er over. Diplomater som FT har vært i kontakt med hevder at polakkene ikke er like avvisende i uoffisielle diplomatiske kanaler som de er i media.