Sophie Elise Isachsen

Foto

NTB Scanpix

Den overraskende grunnen til at du ikke lykkes på jobben

Publisert: 18. mars 2016 kl 11.56
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Magasinet Fortune har en sendt et spørsmål til konsernsjefen i Americas Trading Group, Arthur Pinheiro: Er det bedre å være belest eller gatesmart på jobben?

Pinheiro er ikke i tvil, i dagens arbeidsliv, hvor stadig vanskeligere oppgaver kan utføres automatisk av roboter eller dataprogrammer, handler det ikke lenger om de tradisjonelle evnene dine. Fra nå av er det hvordan du selger deg selv som avgjør hvor på karrierestigen du stopper opp.

– Vi lever i en tid hvor teknologisk entreprenørskap og det å være gatesmart vinner over det å være lærd, skriver han. 

Tanken er at suksess i økende grad vil være forbeholdt de som har kontroll på teknolgien, og de som utvikler nye teknologiske løsninger. Denne prosessen legger igjen et økende press på de tradisjonelle kunnskapsarbeiderne, som enten må beherske teknologien selv eller bli erstattet av den. 

Men i dag er det også en annen gruppe som ser ut til å klare seg utmerket, og det er de som aksepterer at man er blitt en vare, og som er istand til å løfte den varen frem ved hjelp av teknoglogi, mener Pinheiro. Disse folkene har ikke nødvendigvis studert noe som helst før de oppnådde suksess. 

Et norsk ekspempel er bloggeren Sophie Elise Isachsen, som nylig ble kåret til den mektigste kvinnen i medie-Norge.

I sin begrunnelse for kåringen skrev Medier24:

Saken fortsetter under annonsen

«Norges største blogger og en viktig «influencer». Har solid tak på unge damer, og det siste året tatt steg i en mer seriøs retning. Representerer en utvikling som den tradisjonelle mediebransjen, med få unntak, fortsatt ikke har sett.»

Når det er sagt, vil ikke Pinheiro avskrive en god gammeldags utdannelse. Det er mye som den lærde kan bruke for å lykkes i dagens verden. Ta for eksempel evnen til å konsentrere seg, og det å kunne delta i kompliserte diskusjoner om vanskelige emner. Det å kunne jobbe frem godt bakgrunnmateriale for å ta bedre avgjørelser er også den belestes domene. 

Men Pinheiro tror likevel det vil være den som i størst mulig grad klarer å selge seg selv, som vil vinne på fremtidens arbeidsplass.

Og på gamle arbeidsplasser, kan vil legge til. Men fremtiden tilhører Kardashianene og Sophie Elisene blant oss.