Datamaskin slår menneske i siste gjenværende spill

Publisert: 28. januar 2016 kl 08.35
Oppdatert: 28. januar 2016 kl 08.35

Til tross for et par svært gode spillere, er ikke Kina en stormakt i sjakk. En viktig grunn til det, er at de foretrekker det gamle spillet Go, som regnes som enda mer komplisert enn sjakk, og det har til nå vært det eneste spillet hvor mennesker fortsatt er istand til å slå de beste maskinene. 

Men det var til nå. For denne uken falt den siste skansen for hvilke spill den menneskelige hjernen er alene om å mestre. Datamaskiner har lenge regjert i andre strategispill som sjakk, og også i spill med et element usikkerhet som backgammon og poker. Men Go hadde alltid vist seg å være for krevende. 

Det er Googles kunstige intelligens-program DeepMind som nå har slått Fan Hui, den europeiske mestereren i Go, melder Nature. Allerede i mars er det ventet at Deepmind skal prøve seg på det som anses som verdens beste Go-spiller, Sør-Koreanske Lee Sedol.

I motsetning til Deep Blue som ble programmert til å slå Gary Kasparov i sjakk, er ikke DeepMind programmert spesifikt for oppgaven. I stedet har den kunstige intelligensen i programmet blitt instruert til å lære seg spillet slik det har lært seg en rekke andre ting. Derfra har DeepMind funnet sine egne strategiske forbedringer til egen spillestil.

 

Saken fortsetter under annonsen