Jeppe Tranholm-Mikkelsen (til høyre) med Bulgarias statsminister Roesen Plevneliev, Tysklands kansler Angela Merkel

Foto

NTB Scanpix

Danske sentral i utformingen av britenes EU-avtale

Publisert: 22. februar 2016 kl 09.26
Oppdatert: 22. februar 2016 kl 09.44

Han omtales som en listig arbeidsnarkoman, og som en som alltid holder det han lover. Siden juli 2015 har den 53-årige dansken Jeppe Tranholm-Mikkelsen i sin rolle som generalsekretær i EUs Ministerråd, ledet forhandlingene mellom Storbritannia og EU som har resultert i en avtale som britene skal stemme over 23 juni.

Det melder den danske nettsiden Den Offentlige som har laget en profil av Tranholm-Mikkelsen som er arkitekten bak avtalen.

– Jeppe er en sann mester når det handler om rådets prosedyrer og strategier. Han er en erfaren og ofte hard forhandler. Men han er også alltid en pålitelig partner - også i baksetak, sier den eneste som ønsker å uttale seg om mannen, kommissjonspresident Junckers kabinetsjef, Martin Selmayr til nyhetsbyrået Ritzau.

Tranholm-Mikkelsen har blant annet utdannelse fra London School of Economics og har, ved siden av flere EU-posisjoner, jobbet både ved den danske statsministerens kontor på som ambassadør i Beijing.

Fakta om avtalen mellom EU og Storbritannia

*Avtalen slår fast at britene unntas målet om mer politisk integrasjon i EU.

* Britene kan begrense nylig ankomne EU-innvandreres tilgang på visse skattebaserte velferdsgoder i inntil fire år per person. Ordningen kalles en «nødbremse», som kan anvendes i inntil sju år etter at den aktiveres.

* Barnetrygd til EU-innvandrere som har barn bosatt i hjemlandet, kan kjøpekraftjusteres. Ordningen gjelder umiddelbart for nyankomne og fra 2020 for resten og vil gjelde i hele EU.

* I tillegg kan nasjonalforsamlingene i EUs medlemsland gå sammen om å stoppe ny EU-lovgivning, en ordning som går under tilnavnet «rødt kort» og krever et flertall blant de 28 landenes folkevalgte.

* Landene utenfor eurosamarbeidet skal garanteres mot diskriminering, men får heller ingen vetorett i eurosaker.

 

 

Saken fortsetter under annonsen