Dansk klimaminister: Prisen på grønn omstilling er blitt for høy
Mens Statoil fortsetter å satse på vindkraft og øker sin kapasitet med 50 prosent i dag, er vindprodusentene i vindkraft-nasjonen Danmark i harnisk.
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt fra det konservative partiet Venstre sier til Belingske Tidende at utgiftene til grønn omstilling er blitt for høye.
Det var etter et spørsmål i det danske Folketinget at Kima- og Energiministeriet fremviste informasjon på at støtten til kystnære vindmøller kan stige dramatisk i forhold til hva man forventet seg for bare kort tid siden. I dag er det danske forbrukere som betaler for utbyggingen gjennom ordningen med en såkalt PSO-avgift, en avgift på strømforbruk som blant annet brukes til fremme av miljøvennlig elproduksjon. Ordningen sikrer at vindmøller får minstepris på strømmen sin i minst 20 år. Med fallende strømpriser i nettet, er ordningen blitt dyrere. Beregninger viser at PSO-avgiften kan komme til å koste om lag 70 milliarder danske kroner i perioden 2016 til 2025.
– Man er nødt til å forholde seg til at prisen på den grønne omstilling er blitt for høy, og at vi derfor er nødt til å å få kuttet på regningen, sier Lilleholt til Berlingske.
Vindkraftbransjen mener man løper fra løftene i den såkalte energiavtalen mellom partiene på Folketinget som blant annet gir støtter til kystnære møller.
– Det er fullstendig uakseptabelt. Han gjør det vel fordi han ønsker å endre finansieringen. Men det inneærer å sprenge energiavtalen, og det kan vi som industri ikke akseptere, sier leder i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.