Kulturminister Linda Hofstad Helleland deltar på veldedighetsseminaret Responsibility Works på Folketeateret i Oslo torsdag.

Foto

NTB-scanpix. 

Kulturministeren

– Dagens utdanningssystem fungerer ikke

Publisert: 5. desember 2016 kl 10.20
Oppdatert: 5. desember 2016 kl 11.06

Under konferansen Responsibility Works forrige uke holdt kulturministeren et innlegg om viktigheten av frivillighet fra en tidlig alder.

Mer fra konferansen:

Hun var selv svært aktiv i elevrådet, frivillige organisasjoner og reiste mye rundt for å holde foredrag om organisasjonsutvikling og det politiske systemet i skoletiden.

Dette resulterte i mye fravær og frafall.

– Etter utallige møter med lærerne om hvor problematisk dette var at jeg drev med politisk arbeid, endte det med at jeg gikk ned en karakter i norsk. Det var såpass ille at jeg prioriterte frivillig arbeid og politiske arbeid fremfor skole, sier Helleland.

Ser ikke verdien

Saken fortsetter under annonsen

Kulturministeren forklarer at om foreldre klarer å lære barna hvor viktig det er å ta samfunnsansvar, har de virkelig gjort en bra jobb.

– Frivillighet har alltid vært en helt naturlig del av livet, sier hun.

Det er grunnleggende for demokratiet vårt at vi rekrutterer ungdom i frivillige organisasjoner.

– Det betydde veldig mye for meg som menneske i den tida jeg vart tatt imot i en frivillig ungdomsorganisasjon. Jeg brukte mye tid på det og fant min identitet og hva jeg ville gjøre med livet mitt, sier Helleland.

I skoleforstand, var det derimot en helt annen oppfatning av frivillig arbeid.

– Vi har et utdanningssystem som ikke ser verdien i tilstrekkelig grad og ikke oppmuntre elevene til å ta samfunnsansvar til å være frivillig og bidra til samfunnet. Det er trist og jeg håper den ordningen vil forandre seg, sier hun.

Frihet og tillit

Saken fortsetter under annonsen

Et av hovedtemaene under konferansen var sammenhengen mellom bærekraft og ansvarlighet.

– Dette er en oppgave som sivilsamfunnet og offentlige myndigheter bærer på, sier Helleland.

Hun mener både enkeltmenneske og organisasjoner deler ansvaret for å skape gode samfunn med mange goder.

– Hele regjeringen sin politikk er bygd på idealet om frihet og tillit til enkeltmennesker. Vi mener at gode samfunn kjennetegnes etter tillitten som vi føler for hverandre i hverdagen, sier hun.

Helleland ønsker at skolene og foreldre må samarbeide for å hjelpe barna med å se den viktige verdien av å ta samfunnsansvar og gi muligheter og si at det er positivt og fantastiske.

– En burde få ekstrapoeng for å være frivillig og vise samfunnsansvar, konstaterer hun.

Få større ansvar

Saken fortsetter under annonsen

Frivilligheten har ofte godt foran og vist vei, for eksempel når det det gjelder beredskap, menneskerettigheter og helse slik vi har sett ved flere naturkatastrofer de siste årene.

– Uten det frivillige arbeidet, hadde ikke den norske velferdsstaten vært det den er i dag. Det offentlige myndigheter har gradvis tatt over mer av frivilligheten, forklarer Helleland.

Hun mener at frivilligheten skal få større ansvar og at vi lar den fylle det rommet som staten og myndigheten ikke alltid kan.

– Det å være frivillig er en fantastisk gave som du kan gi til mennesker rundt deg, til landet du bor i og samfunnet som du er en del av. Vi skal også fortell barna våres at det å være frivillig og ta samfunnsansvar er også bra for deg selv.