Elon Musk snakker under visningen av Tesla Model 3 torsdag 31 mars 2016. Prisen på 35.000 dollar er under halvparten av prisen på Teslas forrige modell.

Foto

NTB Scanpix

Dagens kjendis-gründere er gallionsfigurer for store samfunnsendringer

Publisert: 1. april 2016 kl 10.33
Oppdatert: 1. april 2016 kl 10.33

BIs varehandelsekspert Odd Gisholt er misfornøyd med pressen. Han mener de gir gründere som Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no for mye oppmerksomhet, og det har slike gründere ikke egentlig gjort seg fortjent til. I hvert fall ikke ennå, ifølge Gisholt. Munthe-Kaas har prydet førstesider og vært en hovedattraksjon på NHOs årskonferanse for å ha skapt noe som akkurat for tiden er på størrelse med et vanlig supermarked - og han taper attpåtil penger på det.

Så hvorfor er vi så opptatt av gründere som ham?

Kanskje det henger sammen med to store megatrender: Digitaliseringen og det grønne skiftet. 

Disse to trendene påvirker nesten alt rundt oss for tiden, da er det bare naturlig at folk er interessert i menneskene som leder an i utviklingen. For folk flest representerer Munthe-Kaas og andre gründere som ham den lille som går rett i strupen på store, etablerte kolosser - kun armert med noe som alle egentlig tror er fremtiden - internett og dataanalyse. Dessuten er makten til de store i dagligvaresektoren så stor, at det nesten ikke skal være mulig å komme inn på markedet. Hvis noen prøver likevel, er det klart vi blir nygjerrige. 

Kanskje er interessen rundt matvarer på nett som vi nå opplever, drevet av en form for nyhetens interesse, eller kanskje det faktisk er et generasjonsskifte på vei. Unge folk ser i hvert fall ut til å være mer interessert i å bytte noe av inntekten sin mot mer tid til andre ting enn å handle. Og hvis dagligvarer på nett faktisk bidrar til det, har det nok en fremtid - selv om det er dyrere enn på Rema 1000.

Og kanskje er det dette som vil bli avgjørende: Dersom nettbutikkene etter hvert bruker dataene om brukerne sine til å predikere vanlige handlemønstre, så kanskje de vil bli i stand til å gjøre klar akkurat den handle kurven jeg trenger i dag, slik at det bare er å klikke. Det vil i så fall spare meg for en time på butikken etter jobb - med grinete unger.

Folke-Tesla

Saken fortsetter under annonsen

En annen gründer som må sies å ha media i sin hånd, er Elon Musk som i går presenterte den nye folke-Teslaen som skal selges for 35.000 dollar i USA, det tilsvarer 290.000 norske kroner, og den skal kunne gå over 30 mil på en ladning. Bilen skal ikke være klar for salg før sent i 2017.

Mye av den samme kritikken som rettes mot nettmat-gründerne, kan rettes også mot ham. Han har også tatt en megatrend - folk må bli mer miljøvennlige - og dersom de får et produkt som bidrar til det, i hvert fall tilsynelatende, så kjøper de det selv om det er dyrt. Og også han forsøker på det "umulige" i å skape et nytt globalt bilkonsern fra ingenting. Og heller ikke Tesla har gått i pluss til nå, og ligger ikke an til å gjøre det med det første. Men Musk sier han ønsker å endre verden. Og det skal skje gjennom elektriske motorer og dataanalyse. Målet på sikt er jo at Teslaen skal kunne kjøre av seg selv.

Og både han og Munthe-Kaas har helt sikkert hørt de kjente ordene til Henry Ford: Hvis du spurte folk før bilen kom, hva de ønsket seg, så svarte de som regel "en raskere hest".