Olje- og energiminster Tord Lien foran Statoils Melkøya-anlegg i Hammerfest.

Foto

NTB Scanpix

CO2-rensing kan koste 12,6 milliarder kroner

Publisert: 4. juli 2016 kl 11.45
Oppdatert: 4. juli 2016 kl 11.45
Norge kan få på plass fangst og lagring av CO2 ved tre forskjellige industrianlegg for 12,6 milliarder kroner.

Det kommer fram i en mulighetsstudie som Olje- og energidepartementet har gjort sammen med Gassnova og en rekke industriaktører.

Norske politikere har satt seg som mål å få på plass minst ett fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2 – såkalt CCS – innen 2020.

– Mulighetsstudien er en viktig del av dette arbeidet og viser at det er mulig å realisere en fullskala CO2-håndteringskjede i Norge innen 2022, og til betydelig lavere kostnader enn for prosjekter som er utredet i Norge tidligere, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Sammen med regjeringen skal han nå ta stilling til om prosjektene er verdt å gå videre med.

Usikre anslag

Kostnadene ved å planlegge og bygge ut fangst og lagring av CO2 fra industrien er beregnet til 7,2 milliarder kroner hvis det kun fanges CO2 fra ett industrianlegg, og til 12,6 milliarder kroner hvis det fanges CO2 fra alle de tre industrianleggene som har vært med i mulighetsstudien.

Usikkerhetsmarginen er 40 prosent i begge retninger. Det betyr at prislappen i verste fall kan stige til 17,6 milliarder kroner.

I tillegg kommer kostnadene til drift og vedlikehold av anleggene. Disse er beregnet til 350 millioner kroner i året hvis det fanges CO2 fra ett anlegg, og til 890 millioner kroner i året for alle tre. Også her kan kostnadene bli 40 prosent høyere eller lavere.

Må vente til 2022

Lien varsler at planen for veien videre vil komme i statsbudsjettet for 2017. Første trinn vil i så fall være å gjennomføre detaljstudier for hvordan anleggene kan bygges ut.

De tre industrianleggene som har vært med, er Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn, Norcems sementfabrikk i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

I tillegg er det gjort studier av skipstransport av gassen som fanges, og Statoil har sett på flere mulige lagringssteder for gassen.

Løsningen som anbefales, er transport av gassen med skip til et anlegg som ligger på land. Derfra skal gassen sendes videre i rørledninger til Smeaheia, som ligger øst for Troll, om lag 50 kilometer fra land.

Kan gi betydelig utslippskutt

Fangst og lagring av CO2 er et viktig ledd i innsatsen for å nå klimamålene både nasjonalt i Norge og lokalt i Oslo.

I studien som nå er gjort, legges det til grunn at opptil 1,3 millioner tonn CO2 vil kunne lagres under havbunnen på Smeaheia. Det vil i så fall gi et kutt i de norske utslippene av klimagasser på 2,4 prosent.

Men det viktigste vil være å utvikle teknologi som kan tas i bruk også i andre land, understreker Lien.

– Den viktigste målsettingen med et fullskala CO2-prosjekt i Norge er å bidra med kunnskap og læring, slik at CO2-håndtering kan tas i bruk i industrien over hele verden, sier han.

FNs klimapanel mener det vil bli langt dyrere å nå klimamålene uten at slik teknologi tas i bruk.

 

Saken fortsetter under annonsen