Dårlige nyheter for DAvid Cameron i dagens aviser. 

Cameron får pepper for dårlig og uklar EU-avtale

Publisert: 3. februar 2016 kl 10.12
Oppdatert: 3. februar 2016 kl 10.32

Det var lite lystig lesing som møtte britenes statsminister David Cameron da han fikk overrakt bunken med dagens aviser i Downing Street 10 i morges.

«Hvem prøver du å lure? mr. Cameron», skriver The Sun på sin førsteside i dag. The Independent følger opp med «Deal or no Deal», mens Daily Express konstaterer at «Camerons EU-deal er en vits». Og dette er bare noen eksempler. De aller fleste toneangivende mediene i Storbritannia  fulgte opp i noenlunde samme stil.

Britiske aviskommentatorer mener avtalen er både dårlig og utydelig. Dessuten må den godkjennes av alle EU-landene, noe de fleste tviler på vil skje. Cameron blir beskyldt for å spille for galleriet og for ha gjort en usedvanlig dårlig forhandlingsjobb.

Utkast til britisk særavtale

Tirsdag la EU-president Donald Tusk og Storbritannias statsminister David Cameron fram utkastet til en ny avtale for britene i EU. Cameron er overbevist om at det danner et godt grunnlag for et kompromiss mellom Storbritannia og de 27 andre EU-landene. Britene skal som kjent ha folkeavstemning om fortsatt EU-medlemsskap innen 2017, og for å hindre en Brexit har Camron lovt å lage en superdeal med EU som skal gi Storbritannia egne særfordeler. .

– Dette er ikke avgjort ennå. Det er fortsatt mye arbeid som må gjøres de neste par ukene, men jeg mener hard og tålmodig forhandling har gitt et godt resultat for Storbritannia, sier Cameron på britisk TV og mener utkastet kan bli til den reformavtalen britene ønsker seg med EU, sier Cameron i følge NTB.

– Om vi kan sikre det som står i dette dokumentet, få ferdig detaljene og bedre enda litt til, mener jeg vi kan vise at Storbritannia vil ha det bedre innenfor EU, mener statsministeren.

Saken fortsetter under annonsen

NTB skriver at Camerons krav om å begrense andre EU-borgeres tilgang til visse velferdsgoder i avtaleutkastet er ført inn som en såkalt nødbrems. Den skal gjøre det mulig for britene å innføre begrensninger i fire år om de kan underbygge at velferdssystemet deres er under press av immigranter fra andre EU-land.

Samtidig blir britens krav om mer makt tilbake til Parlamentet i London besvart med et forslag om det som kalles «rødt kort» i EU. Om 55 prosent av EU-landenes nasjonalforsamlinger går sammen, kan nye EU-lover stoppes eller endres, skriver NTB.

Ikke akkurat glad-gutter? David Cameron og EU-president Donald Tusk under et av deres mange møter i Brussel. (Foto: NTB-scanpix).

Lang vei

Men Cameron har fortsatt en lang vei å gå. Han må få alle de andre EU-landene med på en avtale, og det blir ikke bare enkelt.

Land i Sentral- og Øst-Europa er slett ikke glade for at de sosiale rettighetene til borgerne deres kan svekkes når de jobber i Storbritannia.

Saken fortsetter under annonsen

Cameron vil også ha unntak fra EUs mål om «en stadig tettere union», og vil ha garantier for at landene utenfor eurosonen sikres innflytelse. Og der har Frankrike varslet at de ikke vil gå med på noe som kan sikre britene for mye påvirkning over fellesvalutaen, skriver NTB.

David Cameron på sin side håper avtalen kan danne grunnlaget for fortsatt britisk EU-medlemskap. En folkeavstemning om EU skal avholdes i løpet av året, og kanskje allerede til sommeren, melder flere britiske medier.