Byer er økonomiske og politiske maktsentre.

Foto

NTB-scanpix.

Store byer driver sin egen utenrikspolitikk

Publisert: 7. oktober 2016 kl 10.49
Oppdatert: 7. oktober 2016 kl 11.25

Den internasjonale aktivismen i byer og stater er raskt voksende over hele verden, skriver World Economic Forum.

På en diskret måte er dette med på å forvandle den diplomatiske praksisen og leveringen av offentlige tjenester.  

Les også: Hvordan gjøre norske byer smarte og bærekraftige?

Byer er økonomiske og politiske maktsentre. Bruttonasjonalproduktet (BNP) til New York City er større enn Spania og Sør-Korea.

I Sør-Amerika er staten  São Paulo alene rikere enn Argentina, Uruguay, Paraguay og Bolivia kombinert. Guangdong i Kina er rikere enn både Russland og Mexico.

Byer viser sin innflytelse

Stater og byer håndterer sine egne diplomatiske nettverk.

Saken fortsetter under annonsen

Kritikere hevder at vare regioner som flørter med tanken om suverenitet kan etablere seg som sterke representanter i utlandet.

Både Quebec, Catalonia og Skottland kan skryte av brede og ressurssterke diplomatiske nettverk.

Les også: Hvordan bygge opp byen din som en global merkevare?

Derimot har et økende antall byer og stater sett seg nødt til å etablere relasjoner med utenlandske land  for å beskytte og utvikle deres spesifikke interesser. For Canadiske provinser, amerikanske stater eller tyske regioner har dette vært en kjent praksis i flere år.

Les også: Smarte byer: – En by som er bra for barn er bra for alle

Alberta har for eksempel 12 kontor i Asia, Europa og Amerika. Byer følger i samme sporet. Gothenburg, Lodz og Liverpool er alle representert i Brussel for å utnytte seg av mulighetene som genereres av EU.

Saken fortsetter under annonsen

Oversikt: Grafikken viser hvor mye de topp 15 byene i verden vil bidra med til det globale bruttonasjonalproduktet. 

Internasjonale relasjoner

Byer og stater er også medlemmer av internasjonale organisasjoner.

Det er ca. 125 multilaterale arrangementer av flernasjonale myndigheter, inkludert Local Governments for Sustainability (ICLEI), United Cities og Local Governments (UCLG) og the Cities Climate Leadership Group.

Les også: – Det mest kritiske elementet til omstilling er å vinne støtte

Det er vanskelig å finne byer med over en million innbyggere som ikke tar del i internasjonale multilaterale arrangementer.

Saken fortsetter under annonsen

Flernasjonale myndigheter har gått en lang vei for å få sin internasjonale rolle vedtatt i grunnloven. Mexicos nye grunnlov, som formelt blir vedtatt i 2017, inneholder et punkt som fastslår at «byen vil h en strategi for internasjonal handling for å fremme sin tilstedeværelse i verden».

Les også: Rike investorer presser folk ut av byene

I tillegg signerer byer og stater egne internasjonale avtaler, har formelle relasjoner med suverene stater og utgreier sine egne handlingsplaner for utenrikssaker.

Eksperimentell, barnslig og uviktig

Selv om byer i større grad ønsker å sette sin merke på den globale agendaen, blir de ofte undervurderte.

«På tross av økningen i raffinement og kompleksitet, har den ytre sammenhengen mellom byer og stater ofte blitt bagatellisert for å være Eksperimentell, barnslig og uviktig », skriver artikkelforfatter Rodrigo Tavares som er grunnlegger og daglig leder for Granito & Partners.

Les også: Få unge meiner at byen deira er ungdommeleg

Saken fortsetter under annonsen

Grunnen til dette er fordi paradiplomati ofte blir sett på gjennom gammeldagse linser i form av nasjonalstater. Disse har større tyngde enn byer og enkelt-stater med sine tilgjengelige resurser og muskler til å forfølge utenlandske agendaer.

Dette kan være grunnen til at utenrikspolitiske forskere med mange års erfaring ikke retter mye av oppmerksomheten sin over til paradiplomati. For dem er ofte dette sett på som diplomati utført på et lavere hierarkisk nivå.

Det er fremdeles mange utfordringer knytt til lokal håndtering av utenrikssaker. Robusthet, profesjonalitet, koordinering og effektivitet er noen av dem.

Les også: Må skape urban gårdsdrift når bøndene flytter til byene

«Men om vi insisterer på at utenrikssaker på død og liv på ligge under det eksklusive ansvarsområdet til nasjonale myndigheter, vil vi overse kompleksiteten av global styring og konkurranseevne»

FN forventer at 75 prosent av verdens befolkning vil bo i byer innen 2050. Paradiplomati er dermed kommet for å bli, konkluderer artikkelforfatter.