Det britiske pundet har vært både høyt og lavt så langt i år. Det knyttes stor spenning til utfallet av folkeavstemningen 23. juni.

Foto

Faksimile, Norges Bank

Brexit-vinden snur, men norske eksperter tror på fortsatt medlemskap

Publisert: 7. juni 2016 kl 10.25
Oppdatert: 7. juni 2016 kl 11.56

Økonomi er David Cameron og resten av bli-sidens kjerneargument i kampen mot Boris Johnsons «Brexit»-kampanje.

Mandag ble det ekstra tydelig at markedene lar seg påvirke av Storbritannia, og dermed hjertet i finans-Europa - City of London - sin skjebne i Europa: på publiseringstidspunktene for flere britiske meningsmålinger angående deres medlemskap i EU mandag gjorde det britiske pundet byks i både den ene og andre retningen. 

De kortvarige bevegelsene i valutaen var de største siden finanskrisen herjet.

Meningsmålingene det siste halve året har vært jevne, men i stor grad gitt bli-siden en fordel - med enkelte unntak. I går kom to uavhengige meningsmålinger inn med få timers mellomrom - begge viste fordel Johnson og Brexit. I tillegg utbetaler tippeselskapene stadig lavere premier hvis en eventuell pengeinnsats satt på utmeldelse skulle gå inn. De fleste legger oddsen for utmeldelse mellom 35 og 40 prosent.

Av de åtte siste, store meningsmålingene gir fem Brexit en knapp fordel, en er uavgjort, og to gir bli-siden, «Bremain», fordelen.

En årsak til at Brexit-kampanjen nå har medvind, er økt oppmerksomhet rundt immigrasjon - som er deres kronargument: nye data viser at det kom 333.000 immigranter til Storbritannia i 2015. Det er langt flere enn regjeringens mål om under 100.000 personer. 

– Mens Brexit-kampanjen spiller på fremmedfrykt, prøver EU-tilhengerne å advare mot de negative økonomiske konsekvensene som vil følge dersom Storbritannia forlater EU. Blant annet advarer britenes statsminister, David Cameron, mot høyere arbeidsledighet, lavere lønninger og betydelig høyere lånekostnader. Årsaken til sistnevnte er at en Brexit vil gi stor usikkerhet i finansmarkedene, som igjen vil bety strammere lånebetingelser og høyere renter, skriver DNB-økonom Camilla Viland i dagens morgenrapport.

Saken fortsetter under annonsen

Hun påpeker at en haug med viktige finansielle insitusjoner har gitt bli-siden sin støtte. Blant dem er det Internasjonale pengefondet, IMF, som har sagt at en britisk utmeldelse av EU vil gi en periode med svært høy usikkerhet, og at veksten i den britiske økonomien vil rammes både på kort og lang sikt.

– Tross slike advarsler synes utfallet av folkeavstemmingen om 16 dager å være nokså åpent. Det britiske pundet fremstår spesielt sårbart ved en eventuelt Brexit. En årsak til det er et stort driftsbalanseunderskudd som gjør Storbritannia avhengig av finansiering utenfra. Frem til nå har det ikke vært noe problem å finansiere dette underskuddet, da investorer har ansett det attraktivt å investere i Storbritannia. Ved en eventuell Brexit kan dette bildet endre seg, som følge av økt usikkerhet om forhold som britiske selskapers tilgang til det europeiske markedet og London sin status som finanssentrum i Europa, skriver Viland, og fortsetter:

– Dermed kan kapitalinngang snu til kapitalutgang og pundet svekke seg. Andre forhold som trekker i retning av et svakere pund ved en eventuell Brexit, er blant annet utsikter til svakere vekst i britisk økonomi og ytterligere pengepolitiske stimulanser.

Berg-og-dalbanen det bristiske pundet hoppet på mandag endte i en noe styrket bristisk valuta det siste døgnet. Men sammenlignet med forrige uke er pundet betydelig svakere: Et pund koster nå omkring 11,85 kroner, et fall fra rundt 12,20 kroner for en uke siden. 

– Usikkerheten knyttet til Brexit er også svært tydelig i opsjonsmarkedet der volatiliteten i korte GBP opsjoner har vært over 20 prosent, det høyeste siden finanskrisen. Vi tror det britiske folket vil velge å bli i EU. Dette tilsier at volatiliteten raskt vil normalisere seg og at pundet vil hente seg inn igjen i etterkant av folkeavstemmingen, skriver Viland.

Søvnløs

Finanssenteret City of London er langt fra sikker på utfallet, selv om aktørene der i stor grad støtter fortsatt medlemskap.

Saken fortsetter under annonsen

For å takle ethvert utfall på best mulig måte forbereder bankene nå sine ekspertgrupper og analytikere på lite søvn mellom 23. og 24. juni. For å håndtere kundehenvendelser og eventuelle store endringer i markedet vil disse være på jobb og tilgjengelige gjennom hele natten, skriver The Guardian. De fleste store banker i London er alltid bemannet, men det er forventet at deres mest fremragende eksperter vil være tilgjengelig denne natten.

Første prognose for utfallet av folkeavstemningen blir offentliggjort klokken 23.00 norsk tid, 23. juni. Denne kan bli rådgivende for hvordan utenlandske valuta- og renteanalytikere håndterer situasjonen gjennom natten, skriver avisen.

RBS, Morgan Stanley og Lloyds TSB er blant aktørene som stiller med sitt toppmannskap når EU-slaget står.

Jensen har ikke sett på brexit-følger for Norge

Finansminister Siv Jensen (Frp) har ikke bedt sitt departement om å se nærmere på hvordan en eventuell britisk utmelding av EU vil kunne påvirke norsk økonomi, skriver NTB.

Det kom fram i et skriftlig svar fra Jensen til Stortinget mandag.

– Finansdepartementet har ikke utført beregninger av konsekvensene for norsk økonomi av en eventuell britisk uttreden av EU, skriverJensen.

Hun viser til at slike beregninger «ville vært svært usikre» og i stor grad preget av hvilke forutsetninger som legges til grunn for regnestykket, skriver NTB.

– Vi vet lite om hvilke alternative avtaler Storbritannia eventuelt vil kunne få, og hvor raskt landet vil kunne få dem, skriver Jensen.

Hun legger til at hun ikke har ønsket å spekulere rundt disse forholdene.

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen begrunner sitt spørsmål med at Danmarks regjering nylig gikk ut med prognoser for hva et britisk nei ville ha å si for dansk økonomi.

Hvis britene forlater EU og det fører til økt uro og usikkerhet i Europa, kan det få betydelige følger også for norsk økonomi, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Han legger samtidig til at det er vanskelig å forutsi konsekvenser for Norge av et britisk nei, ifølge NTB.