Illustrasjonsfoto. Det er mulig shoppingviljen i Bond Street i London avtar om den nåværende økonomiske uvtiklingen i Storbritannia slår rot.

Foto

NTB scanpix

Brexit verst for Storbritannia: – Jeg sanser at «R-ordet» kommer tilbake

Publisert: 22. juli 2016 kl 11.41
Oppdatert: 22. juli 2016 kl 11.58

De første PMI-tallene for EU etter Brexit-avstemningen ble offentliggjort i dag. Også de britiske indeksene, som indikerer vekst eller fall i landets økonomi - med en skillelinje på 50, ble offentliggjort i formiddag.

Og mens eurosonen kan se seg fornøyd - riktignok avtar veksten, men det er marginalt, og langt fra så ille som forventet, kan de ivrigste «Bremain»-tilhengerne si: «Hva var det vi sa?»

Analysebyrået har samlet de mest sentrale tallene:

Foreløpig PMI samlet: 47.7 mot 52.4 i juni. Det er den dårligste utviklingen på 87 måneder.

Foreløpig PMI i tjenestesektoren: 47.4 mot 52.3 i juni. Det er den dårligste utviklingen på 88 måneder.

Saken fortsetter under annonsen

Foreløpig PMI i industrisektoren: 49.1 mot 52.1 i juni. Det er den dårligste utviklingen på 41 måneder.

– I juli var det en dramatisk forverring i økonomien, og næringsaktiviteten faller i det hjøyeste tempoet siden midt i den dypeste, globale finanskrisen, tidlig i 2009, skriver sjeføkonom i Markit, Chris Williamson.

– Nedgangen, om den skyldes kanselleringer, færre nye ordrer eller utsettelse av prosjekter, er i de fleste tilfellene på en eller annen måte knyttet til 'Brexit', slår han fast.

Det legges til at dagens tall kun tar for seg de drøye fire ukene etter folkeavstemningen, og at det kan være muligheter for en oppsving etter det umiddelbare sjokket.

– Men omfanget av aktivitetsnedgangen er dramatisk, skriver Azad Zangana i det uavhengige kapitalforvaltningsselskapet Schroders. 

Og Twitter reagerte selvsagt:

Saken fortsetter under annonsen
Saken fortsetter under annonsen