Brexit var ikke verdt den svake lønnsveksten
I juni stemte 52 prosent av britene for at Storbritannia skulle melde seg ut av EU. Nå advarer tenketanken The Resolution Foundation at brexit kommer til å ha en mye større innvirkning på britiske lønninger enn det noen reduksjon i antall immigranter ville hatt.
Tenketanken har analysert innvirkningen av immigrasjon på arbeidsmarkedet mellom 2004 og 2014. I dette tidsrommet økte den delen av befolkningen som er immigranter fra 10 til 16 prosent.
Rapporten viser at lønnsvekst som følge av brexit vil være usannsynlig fordi reduksjonen i antall immigranter vil bare påvirke britiske arbeidstakere i de sektorene der flest immigranter jobber med mellom 0,2 til 0,6 prosent i løpet av de neste to årene, skriv Financial Times. The Bank of England har tidligere uttalt at landet vil oppleve et fall på 2 prosent i reallønnen i samme periode.
– En reduksjon i immigrasjonstallene vil resultere i en liten lønnsvekst innen visse yrker, men den negative økonomiske effekten av brexit vil være mellom fem til ti ganger større, skriver tenketanken.
Færre immigranter
Det konservative partiet har siden de kom til makten i 2010 prøvd å redusere tallet på årlige immigranter til under 100.000. Dersom regjeringen får sette restriksjoner på innvandring som følge av brexit, vil dette målet være innenfor rekkevidde.
Statistikk viser at 257.000 av totalt 617.000 immigranter kom fra EU-land til Storbritannia i løpet av det siste året.
– Det å redusere tallet på immigranter fra nåværende 330.000 til regjeringen sitt mål på 99.000 vil gi enn lønnsøkning på 0,6 prosent innen 2018. Folk innen profesjonelle yrker vil få en lønnsøkning på 0,6 prosent, mens de som jobber innen administrasjon og sekretær-roller vil bare få en lønnsøkning på 0,16 prosent, kommer det frem i rapporten.
Konklusjonen til The Resolution Foundation er at brexit ikke var verdt den lave lønnsveksten.
– Enhver lønnsøkning som kommer fra en reduksjon i tilgangen på arbeidskraft vil oppveies av den dempende, økonomiske effekten som brexit vil ha, skriver Business Insider.
Prognosene viser at brexit vil ha en mye større effekt på lønn enn det noen reduksjon i antall immigranter vil ha i løpet av de neste to årene.
Bedrifter ser til andre land
Den britiske økonomien går mot nedgangstider fordi selskaper vil se til andre land for å rekruttere billig arbeidskraft og nedskalere prosjekter som er basert i Storbritannia.
– Dersom bedrifter finner det umulig å rekruttere briter eller redusere etterspørselen etter arbeidskraft, så er det sannsynlig. At mange vil redusere produksjonen i Storbritannia, står det i rapporten.
Tilgangen på arbeidskraft med lav kompetanse fra land som Polen og Latvia har hjelp til med å presse ned lønningene til en gjennomsnittslønn på 8,33 pund i timen, noe som er 2,76 pund mindre enn britiske lønninger.
De som drev kampanje for å få Storbritannia ut av EU hevdet under valgkampen at tilstrømningen av arbeidstakere i EU til Storbritannia var hovedårsaken til den lave lønnsveksten i landet og at det å innføre strengere innvandringskontroll når landet ble utenfor EU ville kunne takle dette problemet, skriver The Huffington Post.