POLITISTRID:  I et innlegg på Dagens Perspektiv hevder presidenten i Juristforbundet,Curt A. Lier, at Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund nå prøver å blåse liv i en gammel profesjonskamp, som har vært ikke-eksisterende i 20 år.

Foto

NTB-scanpix.

Politiledelse

– Blåser liv i gammel profesjonskamp

Publisert: 21. november 2016 kl 15.16
Oppdatert: 11. januar 2017 kl 23.06

Curt A. Lier, presidenten i Juristforbundet – som organiserer de fleste politijuristene her i landet –  går til motangrep på Politiets fellesforbund og forfatter Ola Thune.

I et innlegg på Dagens Perspektiv, hevder Lier at Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund nå prøver å blåse liv i en gammel profesjonskamp, som har vært ikke-eksisterende i 20 år. 

I innlegget skriver Lier blant annet:

«I kjølvannet av Ola Thunes bok «Byen vest for loven», der han retter kritikk mot den norske modellen for organisering av politi og påtalemyndighet, har Politiets Fellesforbund (PF) sett sitt snitt til å henge seg på. PF-leder Sigve Bolstad mener juristene har skylden for det meste som er feil i norsk politi.

Foto

SKARPT SVAR: Ifølge presidenten i Juristforbundet Curt A. Lier har Ola Thunes og Sigve Bolstads utspill juristdominansen i politiet lite å gjøre med et ønske om å gjøre norsk politi bedre. (Foto: Juristforbundet).

Det er alvorlig når Sigve Bolstad i PF og privatetterforsker Ola Thune bruker kritikkverdige enkeltsaker til å gå til angrep på et velfungerende system for etterforskning og påtale i norsk politi. Det gjør ikke saken bedre at de nører oppunder en gammel profesjonskamp mellom jurister og politifolk, som de siste 20 årene har vært regnet som et tilbakelagt stadium».

Saken fortsetter under annonsen

– Fungert utmerket i 130 år

Det er kritikken av den integrerte etterforskningsmodellen i Norge – med både polititjenestefolk og jurister – som Curt A. Lier imøtegår. Dagens Perspektiv har den senere tid skrevet flere artikler om politiledelse, der blant annet modellen der en jurist leder den integrerte etterforskningen i politiet, har møtt kritikk.

Lier mener modellen har fungert utmerket i 130 år, og kan ikke fatte at Politiets fellesforbund nå ønsker å skrote den. 

– Er det for lite ressurser som er årsaken til de problemene vi har sett i politiet i det siste da, og ikke «systemet som sådan» det er feil ved?

– Nei, dette med ressurser er nok bare en del av bildet. Det er riktig at det har blitt satset alt for lite både på etterforsking og på påtale i mange år. En sterkere satsing på dette, vil åpenbart heve den generelle kvaliteten i etterforskingen. Likevel mener Juristforbundet at det er fullt mulig å foreta enklere og langt rimeligere grep, som ville kunne bidra til gjøre mulighetene for feil mindre, sier Curt A. Lier.

– Vi har selv foreslått et par slike grep, nemlig det vi kaller «Djevelens advokat», og systematisk egenevaluering av politiets straffesaker. Dette er enkle grep, som koster veldig lite penger, men som kan gi god effekt, mener han.

Dette dreier seg først og fremst om profesjonskamp, altså et ønske om å få juristene ut av politiet

Saken fortsetter under annonsen

Profesjonskamp

Poenget ifølge Lier er at Ola Thunes og Sigve Bolstads utspill har lite med et ønske om å bedre norsk politi å gjøre.

– Dette dreier seg først og fremst om profesjonskamp, altså et ønske om å få juristene ut av politiet. For å oppnå dette overdriver de betydningen av «politifaglig kompetanse», samtidig som de også overdriver den faktiske innflytelse som påtalemyndighetens formelle ledelse av etterforskingen innebærer, sier Curt A. Lier.

Hva angår ledelsen av norsk politi, ville det nok være en fordel om man kunne få inn personer med annen type kompetanse enn politihøgskole og master i jus, på sikt, mener presidenten i Juristforbundet. 

– Det viktigste er imidlertid at de som ansettes som ledere, og da særlig toppledere, er kompetente som ledere og ikke hva slags annen utdanning de har i bunnen. I tillegg må de selvfølgelig ha god kjennskap til politiet som etat, sier Lier.

Les mer  om politiledelse:

Saken fortsetter under annonsen