Beskylder idrettspresidenten for uærlig spill
Det viser dokumenter som VG har fått tilgang på.
Ifølge kulturminister Linda Hofstad Helleland hadde hun selv jobbet med et nordisk opprop i kampen mot doping. Da Norges Idrettsforbund fikk utkastet til gjennomlesning, gjorde de endringer, sendte det til media – og satte en sperrefrist for publisering.
Dette reageres det nå kraftig på, fra flere hold, også fra Antidoping Norge:
– Jeg er veldig forundret. Jeg forstår ikke hva som har skjedd. Dette var kulturdepartementets initiativ, som vi støttet, sier styreleder i Antidoping Norge, tidligere statsråd Valgerd Svarstad Haugland til VG.
Innkalte til møte
Saken skal ha startet med at kulturministeren innkalte Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge til et møte tidlig i september. Der tok Helleland initiativ til et felles opprop mot doping, forteller flere kilder VG har snakket med. Målet var klart: å styrke Verdens Antidopingbyrå (WADA). Når man var blitt enige om en tekst, skulle de andre nordiske landene bli oppfordret til å signere på oppropet.
Idrettspresident Tom Tvedt skal imidlertid ha gitt uttrykk for at han måtte gå en runde i egen organisasjon før man kunne delta i et slikt opprop. Ifølge Svarstad Haugland skal Tvedt ha signalisert at dette kunne komme til å ta tid.
Tvedt og NIF endret flere av de åtte punktene, blant annet et punkt om at WADA bør kunne straffe idrettsorganisasjoner, noe som vakte oppsikt.
Tatt på senga
Så blir Kulturdepartementet og Helleland fullstendig tatt på senga: En journalist fra NTB tar kontakt, og melder om at idrettspresidenten skal reise til Finland for å legge frem sitt forslag til felles uttalelse for de andre nordiske idrettsforbundene. Journalisten lurer på om også departementet støtter Tvedts forslag.
– Vi inviterte NIF til samarbeidet. De sa «nei» - og så går de ut med dette selv. Vi har aldri opplevd maken. Dette er en helt ny måte å jobbe, som Kulturdepartementet ikke har sett før, sier kulturminister Hofstad Helleland til VG.
– Har misforstått
Tom Tvedt skriver i en e-post til avisen at Kulturdepartementet må ha misforstått alt – både at han ønsker å svekke WADAs mandat og at han nå prøver å ta æren for andres forslag.
– Dette er alvorlig. Statsråden vet naturligvis at NIF aldri har sagt nei til et samarbeid om dette. Om det var tilfelle, ville ikke departementet ha sendt oss et utkast til samarbeidserklæring – som vi besvarte seriøst og grundig på kort tid. I tillegg har vi, som sagt, ikke gått ut med dette, skriver Tom Tvedt, og henviser til at han ga ansvaret til innholdet til NTB, under forutsetning at dette ikke skulle publiseres ennå.
– Markeringsbehov
Ledelses- og etikkekspert, Jørn Bue Olsen, er førsteamanuensis ved Hauge School of Management, NLA-Høgskolen i Oslo. Han sier til Dagens Perspektiv at saken preges av at det er mange aktører som har behov for å markere seg, og at dialog via mediene er ikke fruktbart for resultatet.
– Dette er et brennhett tema, og mange av aktørene er helt på tuppa her – med et stort markeringsbehov. I tillegg er mediene overaktive i prosessen. VG har en agenda som kompliserer arbeidet til partene. De får jo ikke muligheten til å gjøre seg ferdige med jobben, påpeker han.
Ifølge Bue Olsen er partene i en prosess om en viktig sak. I slike saker er det viktig at prosessen kan gå noen runder før man når et godt resultat.
– Akkurat nå har vel ingen oversikt over alt som foregår, sier han.
Han understreker viktigheten av at aktørene; departementet, WADA og NIF må få tid til å snakke sammen.
– Jeg oppfatter det slik at de ikke har fått snakket sammen før noen medier (VG) også involverte seg som selvstendige aktører i saken. De forskjellige hovedaktørene har hver for seg en selvstendig agenda, med hensyn til å prøve å vise eller demonstrere hvor mye de selv gjør med slike saker. Det er greit nok, men det kan gå for langt, sier han.
Han er skeptisk til slike prosesser, der partene synes å skulle overgå hverandre i forhold til etikk.
– Det blir altfor lett til en «korsfest, korsfest-holdning». Da fjerner de seg fra etikken, og resultatet kan lett bli mer byråkratiske regler – ikke etikk. Jeg maner til mer klokskap og dialog rundt disse sakene fra hovedaktørene, og ber partene besinne seg når det gjelder å skulle flagge hvor fantastisk etiske de enkelte aktørene opptrer. Det gjelder ministeren selv, WADA og NIF, utdyper han.