Bedriftssikkerhet: Kan vi holde på en hemmelighet?
Det offentlige får ofte en smekk over fingrene for hemmelighold. I innovasjonsvirksomheter, derimot, er hemmelighold en dyd, siden andre kan stjele ideene – og dermed også gevinstene. Har din bedrift en kultur for å holde på hemmeligheter?
Med en petroleumssektor under omstilling, har både regjeringen og næringslivet satt behovet for innovasjon høyt på dagsorden.
Høy risiko for kopiering
Innovasjon innebærer å skape noe nytt og bedre. Det er det mange som vil. På et eller annet tidspunkt kommer innovasjonen ut på markedet.
– I vår globale økonomi blir ingen forbauset om det raskt dukker opp direkte kopier av produkter, design eller varemerker. Det innebærer at andre tar gevinst av innovatørens innsats, sier regiondirektør Thor B. Mosaker i Zacco Norway og Zacco Tyskland.
Beskytter forretningshemmeligheter
Siden 1870-tallet har selskapet jobbet i Norge med å beskytte ulike former for forretningshemmeligheter. Som et av landets største IP-konsulentbyråer møter Zacco både etablerte innovatører av alle kategorier av industri i Norge og ferske gründere.
– For alle er hemmelighold like viktig og vanskelig, sier Mosaker.
Forretningshemmeligheter er foretaksspesifikk informasjon som har økonomisk betydning for selskapet, og som det er truffet tiltak for å holde hemmelig. Det kan være teknisk eller økonomisk kunnskap om hva som funger og ikke fungerer, noe som gir konkurransefortrinn eller mulighet til å oppnå besparelser eller nyvinning.
Fra idéer blir unnfanget
I IP-konsulentenes verden dreier hemmelighold seg ofte om å utvikle og beskytte idéer på forskjellige måter. Patent, designregistrering og varemerkeregistrering er industrielle rettigheter som kan registreres hos Patentstyret. Opphavsrett (copyright) er en fjerde immateriell rettighet. I tillegg kan kunnskap (know-how) beskyttes gjennom avtaler og eierens eget hemmelighold.
– En svært stor andel av verdiene vi skaper i samfunnet er immaterielle, men ikke sikret. Alt kan dessuten ikke bli sikret gjennom de mekanismene vi har i Norge og internasjonalt for registrering. Da gjelder det virkelig å kunne holde på en hemmelighet, sier Mosaker.
Kan ødelegge for seg selv
I forhold til patentering er det fullt mulig å ødelegge fullstendig for seg selv allerede på startmerket. Samfunnet innvilger patentbeskyttelse for 20-25 år som belønning for innovasjon. Reglene for hva som anses for nytt er imidlertid veldig strenge.
– Du skal ikke ha delt informasjon med mange blant slekt og venner før hemmeligheten er blåst. Da er det ikke nytt lenger. Du får ikke patent på noe som allerede er kjent.
– Selv når noe er beskyttet, kan du risikere kopiering. Det reduserer imidlertid fristelsen betydelig, og du står sterkere i en konflikt dersom du har beskyttet rettighetene, sier IP-sjefen.
Hvem eier hemmelighetene?
Like viktig som å kunne holde på hemmeligheter, er å vite hvem som eier dem. Er det arbeidsgiveren? Er det medarbeideren? Er det eierne? Tok noen med seg en selvutviklet idé eller idéer fra forrige arbeidsgiver da de startet i virksomheten?
– En kultur som tar hemmeligheter på alvor må også ha kontroll på eierskapet. Dersom det blir verdier ut av hemmeligheten, kan opphavsrett raskt bli tema og vanskelig å løse i en opphetet situasjon. Langt bedre er det å ha kontroll og skriftlig dokumentasjon på dette i det virksomheten blir stiftet, innovasjonsaktiviteter blir etablert og medarbeidere begynner, sier Mosaker.
Test sikkerheten i egen virksomhet
Test din egen sikkerhetskultur: Svarer du "nei" eller "vet ikke" på noen av disse spørsmålene, bør varsellampene blinke, ifølge regiondirektør Thor B. Mosaker i Zacco Norway / Zacco Tyskland.