– Bedriftsledere kan bruke sine kanaler til å motvirke fordommer
Selv har IKEA-stiftelsen som mål å bruke 200 millioner euro hvert år innen 2020 på å forbedre livene til barn i de fattigste delene av verden.
Halve denne summen skal også brukes på å bekjempe klimaendringene.
– Ved å investere i fattige landsbyer ønsker vi å gi tilbake til samfunnet for å gjøre hverdagen til fattige barn bedre. Vi ønsker å skape et trygt hjem for barna, tilgang på helsetjenester og sørge for at de får en god utdanning. Tilsammen håper vi dette kan gi barna de verktøyene de trenger for å få seg en jobb og en stødig inntekt når de blir voksne, sier Heggenes.
Mer fra konferansen:
- Les også: Digitale tjenester for flyktninger og asylsøkere
- Les også: – Bra for business å satse på bærekraft
- Les også: – I noen tilfeller er det enklere å bli entreprenør i Afrika enn det er i Norge
- Les også: – Dagens utdanningssystem fungerer ikke
Like arbeidsforhold
I 2015 jobber stiftelsen med 49 samarbeidspartnere i 46 land rundt om i verden.
– Hva vi gjør er minst like viktig som det selskapet gjør for å bedre livet til de som jobber for bedriften, forklarer Heggenes.
Han tror at den private sektoren har en viktig rolle når det kommer til samfunnsendringer.
– Jeg tror ikke myndighetene og frivillige organisasjoner alene kan skape en bedre verden.
To millioner mennesker er avhengig av IKEA for å kunne ha et levebrød. De siste årene har IKEA jobbet med et prosjekt der de ønsker å skape like arbeidsforhold for alle sine ansatte og underleverandører i alle land.
– 90 prosent av alle produsentene våre i Kina følger nå de nye retningslinjene våre om at arbeiderene skal jobbe totalt 49 timer i uken. Før var det vanlig å jobbe 60 timers arbeidsuker i Kina, forklarer Heggenes.
IKEA gikk inn i alle de 400 produsentene sine i Kina og forbedret teknologien til leverandørene slik at arbeiderne kunne jobbe mindre, men få betalt det samme.
– Resultatet var at produksjonen økte eller forble stabil. Nå har de 11 ekstra timer i uken på å bruke til familiene sine. Det har utgjort en stor forskjell, sier direktøren.
Skape jobber for flyktninger
Flyktningkrisen har vært en av de mest omtalte sakene de siste to årene og årsaken til mye debatt i de europeiske landene.
– Bedrifter burde ta samfunnsansvar ved å skape jobber for flyktninger i Norge. Dette kan være et viktig steg i integreringen for å forstå hvordan bedrifter i Norden fungerer og skape en inntektskilde. Alle flyktninger ønsker en stabil jobb og en sikker inntekt slik at de kan forsørge for familiene sine, sier han.
Andre måter å bidra er å starte støtteprogrammer for flyktninger i lokalsamfunnene og støtte organisasjoner som driver med veldedighetsarbeid.
– Vi ønsker at flyktninger skal bli integrerte i samfunnet og få muligheten til å bidra tilbake til samfunnet på samme måte som alle andre, sier Heggenes.
Han mener også at bedriftsledere kan bruke sine kanaler til å motvirke fordommer.
– Flyktninger er ikke snyltere, overgripere eller kriminelle. Noen er selvfølgelig det, men slik er det i alle samfunn. I de fleste tilfellene er de helt vanlige mennesker som ønsker å leve et normalt lik som alle andre, sier han.
Som bedrift kan en også skape en forsyningskjede i de landene som tar imot flest flyktninger. Dette skaper jobber og inntekter.
Investere i Afrika
I løpet av de neste 30 årene vil verdensbefolkningen øke fra 7 milliarder til 10 milliarder mennesker.
Den største økningen vil skje i Afrika. I dag bor det 1 milliard mennesker i Afrika, dette tallet vil vokse til 4 milliarder.
– Det er ingenting du kan gjøre med den forandringen. Dersom en tror innvandring er et problem i dag, har en bare sett starten av det. Dette er ikke et midlertidig problem, forklarer Heggenes.
Han mener nøkkelen er å invester i helse og utdanning, jordbruk i de mest utsatte landene.
– De fleste mennesker vil være i hjemlandene sine. De ønsker ikke å dra til Europa, men ser seg selv tvunget til det for å få seg arbeid. Målet til bedrifter må derfor være å investere for å skape jobber i utviklingsland, sier han.