EØS- og EU-minister Aspaker la fram regjeringens arbeidsplan for samarbeid med EU 4. februar.

Foto

NTB Scanpix

Aspaker melder seg på debatten om retur av flyktninger

Publisert: 4. februar 2016 kl 15.53
Oppdatert: 5. februar 2016 kl 09.20

Styrket samarbeid om rask retur av asylsøkere uten krav på beskyttelse, og europeisk politisamarbeid mot menneskesmugling sto øverst på lista da EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker la fram regjeringens arbeidsplan for samarbeid med unionen i 2016.

Bruken av EØS-midler på asyl- og migrasjonsfeltet skal også styrkes, ble det slått fast under presentasjonen 4. februar.

 Enkeltland kan ikke håndtere situasjonen alene på en effektiv måte. Vi vil spille en aktiv rolle i å finne samlende europeiske løsninger gjennom vår deltakelse i Schengen- og Dublin-samarbeidet, sier EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker i en pressemelding.

Programmet for 2016 framhever fem prioriterte tema for regjeringens EU-strategi: økt konkurransekraft og verdiskaping, bedre kvalitet i forskning og utdanning, en ambisiøs klimapolitikk, en helhetlig migrasjonspolitikk og økt trygghet og sikkerhet.

 Europapolitikken er et nasjonalt lagarbeid. Med arbeidsprogrammet inviterer regjeringen til en bred debatt og et konstruktivt samarbeid med alle berørte parter og aktører, sier EØS- og EU-ministeren.

Norden

Samarbeidet med de andre nordiske landene blir viktig for regjeringen, i dialog med EU det kommende året:

– Forholdene ligger godt til rette for å styrke det nordiske samarbeidet i EU- og EØS-spørsmål. Her er det et uutnyttet potensiale, både når det gjelder å fremme felles nordiske syn i politikkutformingen i EU og i gjennomføringen av EU/EØS-regelverk nasjonalt, understreker statsråd Aspaker.

Svært aktuelle samarbeidstema for de nordiske landene er blant annet håndteringen av migranter og flyktninger, som til tider har blitt utskjelt i Danmark, og en felles energisatsing for samarbeid med EUs energiunion.

 

Saken fortsetter under annonsen