Publisert: 29. april 2016 kl 10.15
Oppdatert: 29. april 2016 kl 10.59
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.

Ap-byråd dropper rapportering

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), fjerner to tredjedeler av alle rapporteringspunktene for barnehagene i hovedstaden. Det betyr 8.000 færre rapporter å skrive for Oslos drøyt 780 barnehager. Det er en nedgang på 23 rapporter per barnehage.

– Det brukes altfor mye tid på unødvendig og unyttig rapportering i barnehagene våre. Det forrige byrådet innførte ukritisk stadig nye rapporteringskrav uten samtidig å vurdere om noe burde fjernes, sier Tellevik Dahl til Dagsavisen. Hun akter å redusere rapporteringen enda mer og har gitt bydelene beskjed om å vurdere om de kan droppe noen av rapportene de ber barnehagene om å sende inn.

8,3 dagsverk

En Fafo-undersøkelse som ble gjennomført blant 1.000 barnehagestyrere i private og kommunale barnehager i alle landets kommuner i fjor, viser at barnehagestyrerne bruker 8,3 dagsverk per måned på ulike former for rapportering og dokumentasjon. Tellevik Dahl vil at lederne i barnehagen skal bruke mindre tid på administrasjon og har mer kontakt med barna. Hun mener lederne i barnehagen må vises tillit framfor å pøse på med stadig mer kontroll og rapportering.

God kvalitet i barnehagen sikrer en ikke minst med motiverte ansatte. Ansatte lar seg ikke motivere av skjerpet målstyring for hva de skal oppnå i forhold til barn.

Høyre er skeptiske til kuttet i rapporteringsplikten. De mener rapportering er nødvendig for å sikre at barnehagetilbudet er av høy kvalitet. De frykter at man svekker arbeidet med å redusere kvalitetsforskjellene mellom barnehagene i Oslo ved å nedbygge rapporteringen.

Høyre har planer om å fastsette læringsmål for barnehagene. Med mål følger det rapportering slik at en kan vite om målene nås. Det er imidlertid ikke gitt at en oppnår høyere kvalitet av å måle mer. Det går mye tid med til rapportering. Og barnehager konkurrerer i særdeles liten grad med hverandre om å være best. Det er selvsagt motiverende for ansatte å oppnå gode resultater, men de fleste ansatte er ikke opptatt av sammenlikne seg med andre. De er opptatt av å gjøre jobben sin.

Saken fortsetter under annonsen

Motiverte ansatte

God kvalitet i barnehagen sikrer en ikke minst med motiverte ansatte. Ansatte lar seg ikke motivere av skjerpet målstyring for hva de skal oppnå i forhold til barn. Fagpersonen i barnehagen vet hva barn trenger. Det beste er at ledelsen og ansatte blir vist tillit og at de får mest mulig tid til å være sammen med barna.

Ved å kutte rapporteringen viser Tone Tellevik Dahl vei for å forenkle offentlig sektor. Utfordringen er å gi mer tid til hovedoppgaven og bruke mindre tid på administrasjon. Det oppnår en ved å bruke øks mot det rapporteringsveldet som har vokst fram de siste tiårene og gi fagfolk tillit. Høyre bør støtte Tellevik Dahl og passe seg for ikke å havne i bakleksa når det gjelder å forenkle og forbedre offentlig sektor.