Statsansatte må rydde plassene sine hver dag etter endt arbeidsdag
Utgreiingen viser at det går mot aktivisertbasert arbeidsplass. Dette er en type arbeidsplasser der de ansatte velger seg en ledig arbeidsplass eller arbeidsstasjon ut fra hvilke arbeidsoppgaver de har den dagen. De har krav på en arbeidsplass, men ikke en fast plass å arbeide på.
Valget om mer åpne kontorlandskap kan være en kilde til konflikt da forskning viser at ansatte er misfornøyde med åpne kontorlandskaper.
Les også: Fremtidens arbeidsliv: Trives i samhandlingssofaen
Psykologisk institutt ved NTNU leverte i vår en litteraturgjennomgang som viser til en omfattende oppsummering av 49 undersøkelser om åpne kontorlandskap. De konkluderer med at det å arbeide i åpne kontorlandskap reduserer privatliv og jobbfornøydhet, øker mental belastning og forverrer relasjonen mellom medarbeidere. Det var Universitetsavisa som først omtalte denne saken.
Aktivisertbasert arbeidsplass
Forslaget fra Statsbygg innebærer at ansatte skal ha en tilhørighet til hjemmebasen på arbeidsplassen, men ikke fast plass i tradisjonell betydning. Det vil bli færre tradisjonelle arbeidsstasjoner, men flere arbeidsplasser.
Statsbygg har sett på hvordan denne løsningen har fungert andre steder, som for eksempel fra departementer i Nederland, Belgia og Finland og sier at de ikke hadde lagt fram modellen dersom de ikke hadde trodd den ville fungert godt i praksis.
Jobben med utgreiing har foregått i to år der Statsbygg har kommet med innspill og vurderinger, men det er opp til departementet hva de bestemmer seg for. Planene vil være spikret i løpet av 2016.
Vil ikke ut av kontorene
I vinter skrev VG at 5700 statsansatte ikke vil ut av kontorene og at de sier nei til åpent kontorlandskap.
Normen som blir satt for landskap vil angå fremtidige arbeidsplasser til i alt 160.000 ansatte som jobber for staten.
Representant for Akademiker-sammenslutningens representant, Terje Johnsen, sa til avisen at 5585 ansatte i cellekontorer i Oslo sentrum koster det samme som 5700 ansatte i åpne landskap.
Da Deloitte flyttet til Bjørvika la de over til base-løsninger, uten faste plasser.
Deloitte-partner Margrete Guthus mener det er viktig å tilpasse miljøet til de oppgavene som skal utføres.
– Et arbeidsmiljø som er tilpasset de oppgavene medarbeideren skal løse, er viktig for å ha en god arbeidsdag og for å kunne være produktiv. Hverdagen i Deloitte er variert, og behovene varierer fra å kunne sitte stille og konsentrert over tid, til å arbeide sammen i team eller prosjekter, fysisk eller digitalt. En moderne arbeidsplass må tilby alt dette, sier Guthus i en epost til Dagens Perspektiv.
Les også: Ingen får faste plasser i det nye regjeringskvartalet
I det nye regjeringskvartalet skal det være plass til et estimat på omtrent 4250 arbeidsplasser i nybygg. Majoriteten av disse arbeidsplassene programmeres som «standard kontorareal». Et standard kontorareal programmeres for omtrent 60 ansatte, og regjeringskvartalet vil bestå av en serie slike kontorareal