Et amerikansk B-52 bombefly fløy søndag over Osan-basen i Sør-Korea. Nå er også amerikanske styrker i landet satt i høyeste beredskap.

Foto

Kim Hong-Ji / Reuters / NTB scanpix

Amerikanske styrker i Sør-Korea satt i høyeste beredskap

Publisert: 11. januar 2016 kl 08.48
Oppdatert: 11. januar 2016 kl 08.48
Ordren om høyeste beredskap ble gitt av kommandør Curtis Scaparotti, som er ansvarlig for de amerikanske styrkene, under et besøk på flybasen Osan mandag. Basen opereres i fellesskap av USA og Sør-Korea.

De to landene er i samtaler om å få sendt ytterligere amerikanske forsterkninger til Sør-Korea, opplyser talsperson Kim Min-seok i forsvarsdepartementet.

Ifølge sørkoreanske medier dreier det seg om B-2-bombefly, ubåter og F-22-jagerfly.

Tiltakene kommer få dager etter at Nord-Korea for fjerde gang utførte en atomprøvesprengning, noe nordkoreanerne har beskrevet som et selvforsvar mot USA.

Trekker ut arbeidere

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement opplyste mandag at det vil begrense antallet arbeidere på Kaesong, industriområdet landet har felles med Nord-Korea, til «laveste nødvendige nivå» fra tirsdag denne uken.

En talsmann for departementet sier at tiltaket skjer for å beskytte sørkoreanske borgere.

Et amerikansk bombefly av typen B-52 fløy dessuten søndag over Sør-Korea som et svar på Nord-Koreas prøvesprenging forrige uke.

Bombeflyet som har kapasitet til å bære atomvåpen, fløy sammen med et amerikansk og et sørkoreansk jagerfly over flybasen Osan utenfor hovedstaden Seoul, ifølge det amerikanske militæret.

Hydrogenbombe

Ifølge USA var flyturen et svar til Nord-Korea som onsdag kunngjorde at landet har testet en hydrogenbombe. Påstanden har senere blitt avvist av etterretningskilder i flere land, som mener det trolig var snakk om en atombombe.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttalte søndag at prøvesprengningen var selvforsvar mot USAs trussel om atomkrig.

Sør-Korea svarte på prøvesprengningen med å på ny skru på propagandahøyttalerne mot Nord-Korea. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen