Norsk industri fortsetter fremgangen, viser PMI-tallene for juli. Her fra åpning av ny Marine Harvest-fabrikk på Valsneset i Bjugn.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Aktiviteten i norsk industri har ikke vært høyere på over fire år

Publisert: 1. august 2016 kl 09.25
Oppdatert: 1. august 2016 kl 09.53

Den norske innkjøpssjefindeksen, norsk PMI, steg fortsetter å stige, fra 53,8 i juni til 54,8 i juli. Indeksen fungerer som en temperaturmåler på norsk industri, gjennom måling av vareflyten i bedriftene. En indeks på over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Indeksen offentliggjøres i et samarbeid mellom Danske Bank og Norsk forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA).

August-målingen er den høyeste målingen siden mars 2012, og mye tyder dermed på at framgangen i norsk industri fortsetter.

– At de positive tallene vi erfarte i juni nå er styrket ytterligere viser at den positive trenden for industrien fortsetter. Historisk sett er juli måned beheftet med noe usikkerhet knyttet til ferieavvikling og færre respondenter, men den positive PMI-utviklingen får følge fra flere hold, uttaler Svein-Egil Hoberg i NIMA.

De største bidragene kom fra produksjons- og sysselsettingsindeksene, men som vanlig ligger svarprosenten betydelig under normalen i juli, noe som øker usikkerheten i tallene. 

Dette er hovedfunnene i august-tallene:

  • Produksjonsindeksen er den høyeste siden august 2013, og steg fra 54,4 i juni til 56,3 i juli. «Produksjonsveksten ser dermed ut til å fortsette inn i 3. kvartal,» skriver NIMA. – Det er den høyeste verdien siden oppsigelsene i oljerelatert industri skjøt fart høsten 2014. Utviklingen i både produksjon og sysselsetting støttes av ferske tall fra både SSBs konjunkturbarometer og NAV, sier Hoberg.

  • Ordreindeksen er den høyeste siden mars 2012, og steg marginalt fra 59.1 i juni til 59,2 i juli. «Detaljene viser at det var sterkest bidrag fra eksportordrene i juli, men usikkerheten rundt tallene er som nevnt høy,» skriver NIMA. – Den marginale økningen i ordreindeksen signaliserer en solid forventning blant innkjøpslederne. Ordreindeksen har ikke vært så høy siden slutten av 2010 eller begynnelsen av 2011, sier Hoberg.

  • Sysselsettingsindeksen er den høyeste siden november 2014, og steg fra 47,9 i juni til 49,4 i juli. «Det vil si da oppsigelsene i oljerelatert industri skjøt fart. Tallene tyder på at industrisysselsettingen fortsatt faller, men i et betydelig saktere tempo enn i 2. kvartal,» skriver NIMA. 

Norske meglerhus, blant andre Handelsbanken Capital Markets og Nordea Markets, skriver i dagens morgenrapporter at de legger lite vekt på tallene isolert. Flere nøkkeltall for norsk nærings- og arbeidsliv har imidlertid kommet mer positivt ut enn ventet. Et eksempel er ledighetstallene som ble offentliggjort fredag, som viste at 500 personer færre var arbeidsledige i juli, mens de fleste ventet en svak økning i arbeidsledighetstallet.

Saken fortsetter under annonsen

– De norske tallene var bedre enn ventet, og reduserer sannsynligheten for rentekutt, skriver DNB Markets' Magne Østnor i dagens morgenrapport, og viser til den norske sentralbankens rentemøte i september.

– Det kommer imidlertid flere viktige tall før møtet, og tross tallene fredag, venter vi fortsatt rentekutt på neste møte.

  Juli Juni
PMI 54,8 53,8 (53,5)
Ordreinngang 59,2 59,1 (59,0)
Produksjon 56,3 54,4 (53,5)
Sysselsetting 49,4 47,9 (47,7)
Leverandørers leveringstid 55,3 53,8 (53,6)
Lager av innkjøpte varer 47,9 48,3 (48,5)

 

Norsk PMI

  • PMI står for Purchasing Managers Index. 
  • Hver måned utarbeides PMI i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene.
  • Tallene kan påvirke valutakurser og rentemarkeder.
  • Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst.
  • Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.
  • Indeksen består av fem delindekser: Ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer.
  • Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank Norge.

(Kilde: NIMA)

 

Saken fortsetter under annonsen