Forbrenningsanlegget ved Klemetsrud er Norges største. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto

NTB scanpix

Aker tester CO2-fangst på Klemetsrud

Publisert: 25. januar 2016 kl 11.04
Oppdatert: 25. januar 2016 kl 11.10

I fem måneder, fra og med mandag 25. januar, skal Aker Solutions kjøre et testprogram for CO2-fangst på Klemetsrud. Det blir første gang et slikt prosjekt gjennomføres på et avfallsforbrenningsanlegg.

Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune og Aker Solutions undertegnet kontrakten som muliggjorde prosjektet i desember. Målet er å kunne redusere andelen CO2 i røykgassen som slippes ut med 90 prosent. Totalt slippes det ut 300.000 tonn CO2 fra anlegget på Klemetsrud hvert år. Forbrenningsanlegget er Norges største.

Ser muligheter

På sikt håper Røkke-selskapet å få innpass i et stort, nytt europeisk marked.

Det finnes omtrent 450 moderne avfallsforbrenningsanlegg i Europa pr. januar 2016. Ved et vellykket testprogram kan Aker Solutions bli første aktør til å levere betydelige resultater vedrørende fjerning og lagring av karbondioksid til dette markedet.

- Dette er pionerarbeid med betydelig potensial ettersom verden fokuserer på å finne metoder for å begrense karbonutslipp. Dette prosjektet er av internasjonal betydning, sier Valborg Lundegaard, leder for engineering i Aker Solutions.

- Vi ser potenisal i dette markedet verden rundt, bekrefter hun.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig som testprogrammet kjøres, skal en mulighetsstudie for hvordan teknologien kan anvendes ved et fullskalaanlegg gjennomføres. Dermed kan Klemetsrudanlegget ha tatt første stikk i retning å bli Norges første fullskalaanlegg for CO2-fangst. Stortinget har vedtatt å ha et slikt anlegg på plass innen 2020. Andre kandidater fremmet av Gassnova (Statens foretak for CO2-håndtering) er Yaras ammoniakk-fabrikk i Porsgrunn og sementfabrikken til Norcems i Brevik.

Spleiselag

Kostnadene prosjektet medfører dekkes av Gassnova, Aker Solutions og Oslo kommune. Utover dette ville selskapet ikke kommentere kostnadene knyttet til prosjektet.