.Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli
Foto
Foto: 

Heidi Widerøe. 

 

Abelia: Grønn vekst krever rydding i støtteordninger

Publisert: 28. september 2016 kl 11.41
Oppdatert: 28. september 2016 kl 11.41

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Torsdag overleverer de sine innspill – sitt «veikart» – for  til utvalget for Grønn konkurransekraft, ved leder Idar Kreutzer. Utvalget har fått i oppdrag å foreslå en overordnet strategi for Norge på veien mot det grønne skiftet.

Utvalget skal høsten 2016 «foreslå en overordnet strategi for å fremme grønn konkurransekraft fram mot 2030 og lavutslippssamfunnet i 2050. Utvalget skal utrede internasjonale og nasjonale rammebetingelser, utfordringer og muligheter, og foreslå tiltak for styrking og videreutvikling av  grønn konkurransekraft i norsk næringsliv», heter det i mandatet.

«Det er tid for å erstatte bransjerettede støtteordninger med brede, tverrgående initiativer»

Må tenke nytt

Abelia håper at utvalget tenker nytt, og ikke låser seg fast i bransjespesifikke løsninger og tiltak.

 Innovasjon og næringsutvikling handler om å løse problemer, og digitaliseringen viser stadig ofte at de nye løsningene finnes på tvers av bransjer, mener Abelia.

 
– Utvalget bør gi tydelige signaler om at fremtidens bærekraftsløsninger vil oppstå i krysning mellom dagens etablerte næringer, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli.

Han er tydelig på at Abelia ikke ber om mer penger, kun at eksisterende midler tildeles de beste prosjektene uavhengig av bransjetilhørighet.



Saken fortsetter under annonsen

– Det er tid for å erstatte bransjerettede støtteordninger med brede, tverrgående initiativer for innovasjon, digitalisering og bærekraft, sier Haugli.

Sjøfolk og nettolønn

Av bransjerettede støtteordningen som da kan stå for fall kan være nettolønnsordningen for norske sjøfolk – en skattekompensasjon som gjør det enklere å ansette norske sjøfolk på norske skip. Poenget er at skipsfarten blir mer og mer automatisert. Det er gammeldags å fortsette med lønnssubsidier.

Abelia-direktøren vil ikke konkretisere hvilke spesifikke ordninger han vil kvitte seg med, men andre ordninger som det vil være naturlig å se nærmere på er industriens energisubsidier og oljebransjens skatteordninger.

– Norge har unike muligheter til å bli et laboratorium for de nye grønne løsningene. Men det krever tøffere satsing fra norske selskaper og radikal nytenkning i norsk klima- og næringspolitikk, sier Håkon Haugli. 



– Vi har unik kompetanse innen hav, energi og tilknyttede teknologier. Hvorvidt vi lykkes med å skape nye bærekraftige løsninger basert på dette, vil være avgjørende, sier Haugli.


Innen oktober skal det regjeringsoppnevnte utvalget for grønn konkurransekraft foreslå en overordnet strategi på dette området fram mot 2030.

Saken fortsetter under annonsen

Abelias veikart som utvalget får gleden av å studere nærmere i morgen,  beskriver tre ulike verktøy for ny, grønn vekst:

  • Trenger radikal innovasjon: Norske virksomheter trenger å sette av minst 10 prosent av sine ressurser til å tenke radikalt nytt. Dette kommer i tillegg til videreutvikling av eksisterende løsninger og vanlig drift.
  • Fremme innovasjon på tvers: Norge trenger støtteordninger som stimulerer til innovasjon på tvers. På samme måte som Facebook ikke stammet fra mediebransjen og Tesla ikke kommer fra bilbransjen, kommer noen av Norges mest lovende selskaper som shipping-selskapet Xeneta ikke fra maritim sektor, Gelato Group kommer ikke fra trykkeribransjen, No Isolation kommer ikke fra helsevesenet.
  • Opprydding i støtteordninger: Bransjerettede støtteordninger gir stort sett mer av det som ikke fungerer. I stedet bør nye støtteordninger stimulere bredt til innovasjon, kompetanseutvikling, digitalisering og bærekraft. I dag bruker Norge store summer på enkeltsektorer med lav verdiskaping (som f.eks nettolønnsordninga) og å stimulere fossile næringer med stadig mer usikre framtidsutsikter.