Foto

NTB Scanpix

1 av 2 innovasjonskroner til sentrale deler av østlandet og Midt-Norge

Publisert: 1. februar 2016 kl 10.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Totalt 532 millioner kroner skal fordeles på 50 forskningsprosjekter. Pengene kommer fra Forskningsrådets største program for næringslivet, Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA). Dyreparken i Kristiansand, Gyldendal forlag, produsenter av skreddersydde vinduer, og en bedrift som skal resirkulere fiskeavfall til bruk i medisiner er blant de som Forskningsrådet nå støtter opp om. 

Se listen over alle tildelingene her.

– Hele 50 bedrifter av i alt 181 som søkte oss får støtte til sine prosjekter gjennom Forskningsrådets BIA-program. Vi mottok 33 prosent flere søknader i år. Det viser en økt vilje i næringslivet til å bruke forskning for å skape innovasjon. Dette er viktig og nødvendig for at vi skal hevde oss innen næringer som blir mer og mer kunnskapsbaserte, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.

– Norske bedrifter kjemper i krevende verdensmesterskap hver dag. Det handler om at vi må ha de beste løsningene. Gjennom den sterke satsingen regjeringen har på forskning og innovasjon, ruster vi næringslivet til å møte konkurransen, sier næringsminister Monica Mæland.

Ifølge Forskningsrådet har BIA-programmet ført til 900 nye produkter og 160 bedrifter de siste ti årene. Programmet finansierer samarbeidsprosjekter mellom bedrifter og offentlig finansierte forskningsmiljøer. Det er bedriftene selv som har regien på forsknings- og utviklingsarbeidet.

Les mer om BIA-programmet her.

I figuren under går det frem at selv om midlene er spredt utover landet, er det spesielt bedrifter rundt hovedstaden og i nærhet til NTNU i Trondheim som har fått støtte. 

Saken fortsetter under annonsen

I utgangspunktet ser det ut til at trøndelagsfylkene og sentrale deler av østlandet får 72 prosent av midlene. 

– En vesentlig andel av innovasjonsprosjektene som er innvilget for Oslo vil gjennomføres i andre fylker. Grunnen er at noen søkere har registrert hovedkontoret i Oslo som søkerbedrift, men i realitet er det en annen del av foretaket som skal gjennomføre forskningsarbeidet og utnytte resultatene. Derfor vil den faktiske andelen av prosjekter i Oslo, Akershus og Sør-Trøndelag ligge på rundt 56 prosent, oppklarer Anne Kjersti Fahlvik, Innovasjonsdirektør i Forskningsrådet, i en epost.

Denne saken er blitt oppdatert for å reflektere Forskningsrådets nyansering om fylkesfordelingen.