Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto

NTB scanpix

20 prosent flere vil bli sykepleiere, men kun fire prosent flere tas opp

Publisert: 19. juli 2016 kl 12.26
Oppdatert: 19. juli 2016 kl 12.33

I dag sendte Samordna opptak ut 91.173 tilbud om studieplass ved universiteter og høyskoler. Det er en økning på 2789 sammenlignet med i fjor, tilsvarende 3,1 prosent flere tilbud.

Det opplyses at 112.492 av 131.124 av årets søkere, drøye 80 prosent, var kvalifisert for opptak til minst ett studium i høyere utdanning. Dermed står over 20.000 kvalifiserte søkere foreløpig uten studieplass.

Seks av 10 kvalifiserte søkere har fått oppfylt sitt førstevalg, og omtrent den samme andelen er kvinner.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fornøyd med årets opptak:

– Jeg er glad for å se at så mange er kvalifisert for høyere utdanning og at så mange får oppfylt sitt førstevalg. Kunnskap, utdanning og forskning er nøkkelen for å få til den omstillingen Norge står midt oppe i, sier han.

Rekordmange sykepleiere, men...

Sykepleieryreket har de siste årene blitt trukket frem som et av de viktigste, og en av bransjene med størst behov for mer kompetanse. 

Saken fortsetter under annonsen

Det gjenspeiles i søkertallene: Ifølge SO har rekordmange søkt seg til sykepleierutdanningen - hele 20 prosent flere enn i fjor. Antallet tilbud sendt ut er også rekordhøyt:16.500 - men det tilsvarende kun en økning på fire prosent målt mot fjoråret, og kan altså ikke måle seg med interessen fra søkermassen.

− Jeg er fornøyd med at så mange ønsker å utdanne seg til yrker innenfor helse- og sosialfag. Dette er en sektor hvor det vil være stor etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft i årene framover, sier kunnskapsministerens i en pressemelding.

Færre lærere

Før årets opptak ble kravene til lærerstudiene oppjustert. Nå må alle som vil bli lærere ha minst karakter fire i matematikk fra videregående opplæring. I 2014 hadde kun 28 prosent av den totale søkermassen karakter fire eller mer i matematikk.

Endringen har ført til at det er 3,9 prosent færre kvalifiserte søkere til grunnskolelærer- og lektorutdanningene i år sammenlignet med i fjor. Til sammen er 5244 søkere kvalifiserte til grunnskolelærer- og lektorutdanningene i 2016.

7,7 prosent færre har fått tilbud om studieplass ved grunnskolelærerutdanningen for trinn 1-7 og trinn 5-10 og 5,5 flere har fått tilbud om lektorutdanning.

Kunnskapsministeren mener nedgangen er langt lavere enn forventet:

Saken fortsetter under annonsen

− Vi er positivt overrasket over tallene. Det er veldig gledelig at det fortsatt er mange som ønsker å bli lærere. Regjeringen vil skape en skole hvor elevene lærer mer, og lærerne er nøkkelen for å få dette til, sier Røe Isaksen.

Han står for avgjørelsen om å skjerpe kravene til lærerutdanningen:

− Faglig sterke lærere er avgjørende for skape en skole hvor elevene lærer mer. Vi har høye ambisjoner for fremtidens lærere, og det nye kravet er et signal om at vi ønsker sterke søkere til lærerutdanningene. Det signalet ser det ut til at søkerne har tatt, sier Røe Isaksen.

Kvinnelig dominans

Som tidligere år er det en klar overvekt av kvinner som ønsker høyere utdanning. 59,4 prosent av de som får tilbud om studieplass, er kvinner.

− Det er en trend at det er flest kvinner som ønsker høyere utdanning, det har vi sett over flere år. Samtidig ser vi at kvinner og menn velger veldig tradisjonelt, sier Røe Isaksen, og viser til at langt flere kvinner søker seg til lærer- helse- og sosialutdanningene, mens det er flest menn som søker seg til teknologifag.

Til studier innenfor realfag og økonomi er det omtrent like mange kvinner som menn som får tilbud om opptak.

 

Saken fortsetter under annonsen