Tove Wang fra Redd Barna overleverte 17.000 protestunderskrifter mot regjeringens innstramningsforslag til representanter for alle partiene på Stortinget. 

Foto

kpr

17.000 underskrifter mot asylforslag: – Dette er til barns verste

Publisert: 26. mai 2016 kl 11.26
Oppdatert: 26. mai 2016 kl 11.27

37 organisasjoner hadde samlet inn over 17.000 underskrifter i protest mot regjeringens forslag om å utvide ordningen med å kun gi enslige mindreårige asylsøkere midlertidig opphold i landet. Forslaget er et av de 40 forslagene om innstramming av asyllovgivningen fra regjeringen som har møtt mest motstand.

Forslaget innebærer at barn som har flyktet fra utrygghet må fortsette å leve i uvisshet og frykt for hva som vil skje med dem. Først når de fyller 18 år får de vite om de får bli i Norge.

– Det er bredt dokumentert at det å leve med midlertidig opphold frarøver barn livsgleden og gjør dem syke. Ingen barn skal måtte leve slik, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Forslaget har fått fagmiljøer og humanitære organisasjoner til å reagere.

Under markeringen torsdag ble de 17.000 underskriftene mot lovforslaget overlevert stortingspolitikere fra alle partiene.

– Problemet er at forslaget hindrer barn og unge i å komme i gang med eget liv, sier Tove Wang.

– Det er uakseptabelt å bruke barn i Norge som middel for regjeringens symbolpolitikk, framhever Wang.

Saken fortsetter under annonsen

Den ordningen som gjelder i dag innbærer at enslige mindrerårige mellom 15 og 18 år kan få midlertidig opphold dersom de har krav på beskyttelse. De under 15 år, får altså nærmest automatisk permanent opphold. Midlertidighet brukes for eksempel der det er tvil om asylsøkerens reelle alder

I det nye forslaget vil alle enslige mindreårige omfattes av midlertidig opphold – uansett alder. Dessuten er det ikke lenger snakk om at de kan få midlertidig opphold i stedet for permanent – hovedregelen blir at de skal ha midlertidig opphold.

– En ordning som har vist seg å være skadelig for barn bør ikke utvides, den bør avvikles, mener Tove Wang i Redd Barna.

Stortingsflertall mot regjeringen

Ordningen blir nok ikke avviklet. Men regjeringen kan få problemer med sitt ønske om å utvide ordningen til å gjelde som hovedregel for barn i alle aldre.

– Vi går i mot dette forslaget sier Senterpartiets medlem i Kommunalkomiteen Heidi Greni til Dagens Perspektiv.

Hun mener dagens ordning er god nok, og atregjeringens foslag vil skade integreringen.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke ha innstramningsforslag som hindrer integrering, sier Greni.

SV har gått klart mot regjeringens forslag, og også Arbeiderpartiet har sagt at de ikke støtter forslaget om å utvide ordningen med midlertidig opphold for barn og unge.

Dermed er det opp til støttepartiene KrF og Venstre å redde regjeringen i denne saken.

Men både Venstre og KrF har tidligere varslet at de sier nei til både dette og andre av de 40 forslagene om innstramminger som regjeringen har lagt fram.

Det er vanskelig å se for seg hvordan regjeringen kan få igjennom forslaget om midlertidighet slik saken står nå. Også forslaget om innstramminger om familiegjenforening kan bli tøft for regjeringen å få gjennomført. Men for de fleste av de 40 forslagene vil regjeringen få stortingsflertallet med seg.

Saksbehandlingen i Stortinget har tatt lang tid, og kompliseres fordi Frp insisterer på å behandle hvert av de 40 forslagene for seg, i stedet for at partiene  forsøker å enes om en «ferdig pakke».

Forslaget om midlertidighet er nå i praksis ferdigbehandlet i Kommunalkomiteen og overleveres Stortinget 9. juni, for debatt og avstemming.

Saken fortsetter under annonsen

Fakta

  • Regjeringen la i romjulen fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken.
  • Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor, mellom Høyre, Frp, Ap, Sp, Venstre og KrF.
  • I høringsrunden ble flere av forslagene sterkt kritisert av en rekke faginstanser. Kritikere mente enkelte av forslagene brøt med Norges folkerettslige forpliktelser og FNs flyktningkonvensjon.

(NTB)