Yara sitter på løsningen på Nox-problemet

Publisert: 9. oktober 2015 kl 09.20
Oppdatert: 9. oktober 2015 kl 09.28

Løsningen har egentlig eksistert lenge. Lastebiler og busser har vært utstyrt med den i flere år allerede. Det ligger an til at stadig flere skip kommer til å bruke den for å kutte på sine betydelige utslipp, men for personbiler har man fortsatt ikke innført Yaras Adblue-teknologi, som er i stand til å redusere utslippene av helseskadelig NO og NO2 med om lag 90 prosent.

Det vil antagelig Volkswagen-skandalen endre på. Dagsavisen melder at Yara ser for seg en sterk vekst i etterspørselen etter Adblue i tiden som kommer. 

– Sterkere regulering av utslippene vil drive etterspørselen etter Adblue videre. Bruk av Adblue er noe som vil komme på alle dieselbiler. Det er ingen vei utenom, sier salgsansvarlig for Adblue i Yara til Dagsavisen.

Væsken koster rundt 7-8 kroner per liter, men man trenger kun en liter Adblue for å kjøre flere hundre kilometer.

Fagblandet Automotive News melder at Volkswagen kjente til løsningen med Adblue og at den ville være nødvendig for å nå amerikanske utslippskrav, men at finansdirektørene i Volkswagen bestemte at løsningen ble for dyr. Kostnaden for å for klargjøre dieselbiler for Adblue ble estimert til 350 dollar per bil.

Det spørs om ikke det hadde vært en god investering for Volkswagen som nå har satt til side mer enn 7 milliarder dollar for å forsøke å løse problemet som bare har vokst siden skandalen var et faktum i september. Bøtene for jukset kan bli 17 milliarder dollar bare i USA, og EU har varslet en større gjennomgang.

I dag er det ikke et krav at personbiler er utstyrt med den ekstra tanken som væsken krever, men Yara håper det vil bli det når EUs neste typegodkjenning kommer på plass en gang etter 2017. Om ikke bilprodusentenes lobbyvirksomhet klarer å utsette den nye typegodkjenningen enda noen år.

Saken fortsetter under annonsen