Ifølge dokumenter lekket på WikiLeaks overvåket den amerikanske etterretningstjenesten NSA Frankrikes president i alle fall fram til mai 2012, samme måned som François Hollande (til venstre) ble tatt i ed. Her er Hollande sammen med sin amerikanske kollega Barack Obama på G7-møtet i Tyskland tidligere i juni.

Foto
Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

WikiLeaks: – USA overvåket tre franske presidenter

Publisert: 24. juni 2015 kl 09.29
Oppdatert: 24. juni 2015 kl 09.46
Etterretningstjenesten NSA overvåket i perioden 2006 til 2012 både Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande, skriver den franske avisa Liberation og nettavisen Mediapart tirsdag kveld.

De siterer en pressemelding fra WikiLeaks som refererer til topphemmelige etterretningsrapporter og tekniske dokumenter. Her heter det at NSA spionerte på presidentene i alle fall fram til mai 2012, samme måned som Hollande tok over for Sarkozy.

Også franske statsråder og Frankrikes ambassadør i Washington ble avlyttet av NSA, ifølge dokumentene, som også avslører mobiltelefonnumrene til en rekke ansatte i Elysee-palasset og til presidenten selv.

Krisemøte

Som følge av avsløringene innkalte Hollande til et møte i forsvarsrådet tidlig onsdag morgen for å drøfte det som pressen har avdekket.

I Washington ville en talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet verken bekrefte eller dementere opplysningene.

Dokumentene fra NSA avslører blant annet at Hollande avholdt flere hemmelige møter om konsekvensene av en eventuell gresk utgang av eurosonen allerede i 2012, og at han gikk bak statsminister Angela Merkels rygg ved i all hemmelighet å møte tyske sosialdemokrater, som den gang var i opposisjon, i Paris.

Et annet dokument fra 2008 har tittelen «Sarkozy tror han er den eneste som kan løse den globale finanskrisen». Her heter det at Sarkozy mener at USA er skyld i finanskrigen, men at Washington etter hvert har begynt å høre på hans råd.

Sarkozy fordømmer

Medarbeidere av Sarkozy fordømte avlyttingen og kalte den uakseptabel på generell basis, og spesielt hvis den har foregått mot allierte.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff, i en årrekke er blitt overvåket av NSA.

Særlig Tyskland var sterkt irritert, siden overvåking er et spesielt følsomt tema for tyskerne som har erfaring både fra naziregimets overvåking og DDRs Stasi-politi.

Som følge av avsløringene var forholdet til USA på det kjøligste siden Irak-invasjonen i 2003.

Også Rousseff var svært irritert og avlyste et statsbesøk til Washington.

Grundigere innsyn

Mens avsløringene om Tyskland kun viste at USA drev med avlytting av tyske ledere, gir WikiLeaks' avsløringer av spionasje i Frankrike langt grundigere innsyn i den amerikanske avlyttingen, sier WikiLeaks i en kommentar.

Det inkluderer det faktiske innholdet av rapportene fra avlyttingen som viser hvordan USA spionerer på franske ledere og ministre for å innhente informasjon av politisk og økonomisk art.

WikiLeaks varsler at det vil komme mange flere avsløringer om avlytting i tiden framover. Så sent som i forrige uka offentliggjorde organisasjonen over 60.000 rapporter fra Saudi-Arabia.

 

Saken fortsetter under annonsen