WeChat - Appen som gjør alt

Publisert: 12. august 2015 kl 09.09
Oppdatert: 24. februar 2016 kl 10.46

WeChat ser ut som en hvilken som helst annen meldingsapp. Den ligger på smarttelefonen, du har kontaktene dine der, og du kan bruke den til å sende meldinger. Men den kan også gjøre mer, veldig mye mer, ifølge Connie Chan i Venture- og investeringsselskapet Andreesen- Horowitz.

WeChat har eksistert i fire år og ble lansert av det kinesiske selskapet Tencent. Appen har om lag 550 millioner aktive brukere i måneden, og enda 500 millioner mindre aktive brukere registrert. Alle er i Asia. Og mens de fleste apper prøver å leve av reklame, er det ikke her WeChat har tjent penger. Det er i alle tjenestene appen tilbyr.

I tillegg til vanlig kommunikasjon kan WeChat-brukere bestille taxi, bestille mat, kjøpe kinobilletter, spille spill, sjekke inn for flyreiser, sende penger til venner, få tilgang til treningsdataene sine, bestille legetimer, få bankutskrifter, betale vannavgifter, gjenkjenne musikk, søke etter bøker på det lokale biblioteket, møte fremmede i nærheten, følge nyheter, lese magasinartikler og donere til veldedighet, alt i en og samme app, skriver Chan og forklarer at kinesiske apper har for vane å pøse på med funksjonalitet i motsetning til vestlige apper, som ofte forenkler og baserer seg på et økosystem av flere apper. Hun tror det i realiteten eksisterer millioner av små apper i WeChat, litt som millioner av hjemmesider på internett. Det gjør WeChat til et eget operativsystem for nettet - i mobilform.

Det har gjort appen lønnsom. Mens meldingsappen WhatsApp, har en omsetning per bruker på rundt 1 dollar, er omsetningen per bruker for WeChat på 7 dollar per bruker.

Noe av hemmeligheten, tror hun, ligger i teknologien for overføringer av betalinger fra brukeren til leverandøren av en av de mange tjenestene i WeChat-appen. Så fort en bruker har gjort en betaling med kredittkortet sitt, husker appen informasjonen slik at brukeren ikke trenger å legge inn lange og vanskelige detaljer på ny hver gang en ny tjeneste skal kjøpes. Dermed blir betalingene sømløse og svært enkle å foreta.

Chan tror kinserne kommer til å hoppe over PC-alderen og gå rett over til mobilalderen. For første gang kan man se for seg et liv på nettet styrt fullstendig fra telefonen, kanskje til og med fra bare denne ene appen, tror Chan som mener WeChat er interessant fordi den ligger foran for eksempel Facebook teknologisk, men det er bare foreløpig, snart vil flere av appene vi bruker, gjøre mange av de samme tingene. At Facebook Messenger har ansatt tidligere leder for betalinger i Paypal, kan være et tegn på hvilke planer de har fremover, spår Chan.

Saken fortsetter under annonsen