Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen hevder arbeidsledigheten kommer. Og vi har bare sett begynnelsen.

Foto

NTB Scanpix / Berit Roald

Økende arbeidsledighet

Publisert: 4. mai 2015 kl 09.19
Oppdatert: 4. mai 2015 kl 09.19

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, sier til Aftenposten at han vanskelig kan se for seg at færre enn 30 000 personer må slutte i jobbene sine i oljerelaterte bedrifter.

Nye tall fra Arbeidskraftundersøkelsen viser en oppgang i arbeidsledigheten på 0,2 prosentpoeng, til 4,1 prosent ledighet i Norge. Ifølge Andreassen er det ikke et spørsmål om ledigheten vil øke ytterligere, men heller om hvor raskt og hvor mye.

– Mange har spurt seg hvorfor ikke oljeprisfallet har fått større konsekvenser for Norge ennå, men det har vært alt for tidlig å se det. Ordrereservene som har holdt aktiviteten oppe til har først nå begynt å falle, og SSBs konjunkturbarometer viser markert oppbremsing i oljerelaterte virksomheter. Det har likevel bare så vidt begynt, og konsekvensene på arbeidsmarkedet vil bli mer alvorlige enn vi har sett hittil. Ut over andre halvår i 2015 vil vi se økt arbeidsledighet, og selv da vil det være langt igjen, sier han til avisen. 

Til tross for økt husholdningsgjeld og en grei detaljhandel – tegn som vanligvis er positive – er utviklingen i oljerelaterte bedrifter så alvorlig at den vil få ringvirkninger på økonomi, boligpriser og arbeidsledigheten, mener Andreassen.

Saken fortsetter under annonsen