Vil tjene penger på patentkrig

Publisert: 12. januar 2015 kl 09.10
Oppdatert: 12. januar 2015 kl 09.10
Den amerikanske hedgefond-forvalteren Kyle Bass er mest kjent for å ha profitert på finanskrisen. Under et møte i Oslo denne uken lanserte han sitt neste mål: Legemiddelindustriens patenter.
Det var under hans eget innlegg på konferansen onsdag, at Bass, som er grunnlegger av Hyman Capital Management i Dallas, lanserte planene.
Under finanskrisen var Bass en av svært få investorer som forutså at obligasjonene bygget på lån til svært usikre lånekunder, såkalte subprime, ikke var så sikre som man først antok. Bass brukte denne innsikten til å ta posisjoner i markedet som ville øke i verdi når obligasjonene begynte å falle i verdi. Siden har Bass brukte den samme fremgangsmåten når han har satt store summer på at Hellas og Japan kan komme til å misligholde på sine statsobligasjoner. BAss går mot strømmen – han er en såklat kontrær investor.
 

Utfordrer legemiddelindustrien

Og det er en lignende strategi han nå tar i bruk, men denne gangen kan flere enn ham selv tjene på investeringen.
Dette er planen: Amerikanske legemiddelselskaper sitter på enorme verdier i patenter hvis eneste formål er å forhindre konkurranse fra produsenter av generiske legemidler. Patenter på legemidler varer ofte lenge for å forsvare de svært høye utviklingskostnadene. Men i den senere tid har det utviklet seg en praksis, ifølge Bass, med at legemiddelselskapene utvider patenttiden gjennom uviktige endringer i produktet. Det kan for eksempel være en liten endring i doseringen, eller en ny vri på innpakningen.
Saken fortsetter under annonsen
Hvordan Bass har plassert investeringene sine er uvisst, men det er trolig i såkalte shortposisjoner i legemiddelselskapenes aksjer. Aksjeshorting er en form for aksjehandel som gir gevinst når aksjene faller i verdi. Verdifallet skal fremprovoseres ved at 15 utvalgte legemiddelselskaper med en samlet markedsverdi på 450 milliarder dollar blir innkalt til en såkalt Inter Partes Review-prosess, ifølge Reuters.
Inter Partes Review (IPR) ble til i den ferske America Invents Act. fra 2012 og er ment å fungere som en raskere og mer effektiv måte å utfordre patenter på. En person som ikke eier et patent kan søke det amerikanske patentstyret om en IPR for et utstedt og gjeldende patent, og be om at det blir kjent ugyldig.
«Vi skal utfordre og ugyldiggjøre mange av patentene deres gjennom IPR-prosessen. Og vi kommer aldri til inngå forlik med selskapene», uttlate Bass under møtet.
Bass tror, at dersom han lykkes, kan selskapenes markedsverdi halveres og at det kan føre til billigere legemidler for alle gjennom at flere generiske legemidler – identiske kopier – kan komme på markedet.
Ifølge Financial Times er det ikke uvanlig at produsenter av generiske legemidler saksøker patenterinnehavere for retten til å produsere billigere kopier, men det er første gang en investor gjør det som del av en investeringsstrategi.
Patenter er blitt et hett emne i USA de siste årene, spesielt etter fremveksten av såkalte patenttroll, selskaper som spesialiseres seg på å kjøpe opp obskure patenter og tjener penger på å saksøke andre selskaper for bruken.
Jusprofessor ved UiO, Ole-Andres Rognstad, er klar på at norske patenter ikke kan utfordres av den amerikanske loven. Det er først når et norsk legemiddelselskap har et patent i USA, at det er underlagt de amerikanske reglene og kan utfordres gjennom en eventuell Inter Partes Review.
Saken fortsetter under annonsen